Kreativ_Terapi varmare

Vad är återhämtning? 

Du kanske är en person som älskar att träna, du blir fysiskt trött och det känns skönt i kroppen. Du blir glad och lätt  i huvudet för att det har varit kul. Du kanske är en person som bara älskar att prata med din kompis, sitta ner och dricka te eller något annat trevligt, och bara låta munnen gå. När du går därifrån känner du dig lättsam och skön i hela kroppen och glad och bubblig i huvudet. Kanske tänker du på det härliga mötet i flera dagar och blir glad.  
 
Kanske du gillar dina arbetskamrater och den roliga jargong ni har på fikat. Ni skrattar och skojar så att arbetsdagen känns lättsam och rolig på grund av det fina ni delar. Allt detta är återhämtning. Allt som ger dig energi på ett djupare plan. Återhämtning är INTE den kick du får av att stressa och göra något snabbt. Inte heller att du har gjort mycket och allt annat som du ska göra flåsar dig i nacken. 
 
Varför är det så viktigt med återhämtning? 
När vi bara jobbar och jobbar och glömmer skratt och glädje, så blir vi till slut stressade och så småningom kanske utbrända, om vi inte lägger in tid för återhämtning. 
 
Vår hjärna rationaliserar bort alla varningssignaler och därför är det så viktigt att förebygga utbrändhet och för mycket stress. Det kan låta så här i ditt huvud: Det är så kul med fart och fläkt och att ha ett finger med i allt. Jag känner mig lite seg och trött ibland men snart är det helg igen och då tar jag det lugnt och sover ut. Då är jag tillbaka på banan igen och kan köra på i den härliga farten.  
 
Kanske tänker du i stället så här: Oj, var är jag någonstans? Vad var det jag höll på med? Just det, en varningssignal för att man är för stressad. Äsch, det var nog bara tillfälligt (fast det kanske var femte gången samma dag). 
 
Ett annat exempel är att när du kommer hem så får du ett utbrott på din partner över en bagatell. Då tänker du, men varför blev jag så arg och sedan kanske du tänker,  just det en varningssignal på för mycket stress. Återigen säger hjärnan till dig att det bara var tillfälligt. 
 
Det är det jag menar med att hjärnan rationaliserar. 
 
Förebygg! 
Hur det än är för dig, så är mitt bästa tips att stanna upp och andas några djupa andetag för att lugna dig, gärna flera gånger varje dag. Du kan göra det på toaletten, när du väntar vid en trafiksignal, när du väntar på att någon ska svara i telefon.  
 
Börja reflektera över hur stressigt livet är och se om du kan vara mer i nuet, eller hitta fler luckor.  
 
Planera in minst två kvällar om två timmar vardera för ”slappa/gör vad du vill tid” och minst en halvdag på helgen. Se till att du har kul vid minst ett till två av dessa tillfällen. Kanske behöver du hitta tillbaka till vad du tycker är kul. 
 
 
Lycka till!  
Terapeut Anne-Lie Fant  
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach  
Skapare av Självskaprogrammet  
  
https://linktr.ee/kreativterapi  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln