Kreativ_Terapi varmare

Eftersom det är Alla hjärtans dag på Söndag kanske vi kan möblera om?

Singelparterapi
Jag är ju också par-terapeut men ofta så jobbar jag faktiskt med bara en part som kommer till mig och har problem i sin relation. Flickvännen, frun, mannen eller maken vill inte följa med – vilket gör det hela lite krångligare. 

Inga råd
Enligt forskning har vi fortfarande väldigt mycket grottmänniska kvar längst inne i oss, i vår instinkt. Grottkvinnan  behöver få bli lyssnad på. Och det betyder att kvinnan verkligen vill att någon lyssnar, kanske ger en kram eller så. Hon vill inte att man kommer med råd, slutsatser eller problemlösningar, som är den manliga instinkten (och kvinnliga också för den delen) för då kan hon till och med bli väldigt irriterade. 

Nöjd kvinna = nöjd man
Grottmannen är nöjd om kvinnan är nöjd allra helst behöver han känna att kvinnan är nöjd med honom. Då mår han som bäst för då känner han att han har gjort sitt och gjort rätt. 

Moderna människor
Det är inte kanske en modern mans inställning eller modern kvinnas inställning men vi är så i grunden, så det är får vi bara acceptera. 

I verkligheten blir det därför ofta problem. När kvinnan börjar prata, då blir mannen orolig och tror att han antingen har en missnöjd kvinna framför sig eller att han ska lösa ett problem hon har (och det kanske han inte kan, orkar eller vill).

Gör henne lycklig
Så jag tänker om man har den där kunskapen om hur vi i grunden fungerar det vill säga att det inte är farligt att hon pratar. Håll i din oro. Låt henne bara prata, sitt där och nicka, lyssna och var med och ge henne en kram på slutet om det verkar som att hon behöver det. Då kommer ni båda att må så mycket bättre! 

Ställ dig själv åt sidan
För alla som lyssnar gör man det bäst genom att  ställa dig själv lite åt sidan och verkligen lyssnar på personen. Då blir det som bäst! 

Bekräfta den som lyssnar
Vill du så kan du lyssna efter de här stolparna vad är det hen sett eller hört, vad känner hen, vad behöver hen och vad önskar hen. Vill du bli en riktigt bra lyssnare kan du också bekräfta den som pratar genom att säga (efter de 4 stolparna). Jaha du såg..... eller jaha du hörde. Då kände du...... det är logiskt (eller något liknande) vad hade du behövt egentligen?...... så vad önskar du dig? 

Fenomenal lyssnar
Ge utrymme för personen att tänka när du pratar, låt det vara tyst det är ingen fara. Då kommer du bli en fenomenal lyssnare.

Lyssnar han 
Om du har en man därute som lyssnar på dig, så var jätteglad för det. Han är inte så jättevanlig. Som jag sa ovan - en man som är nära sina instinkter får ofta en oros känsla i kroppen när hans partner vill prata eller tror att han ska lösa ett problem.

Längtar efter mer kommunikation
Vill man ha mer kommunikation så finns det också fler sätt som man kan lära sig om.
Alla behöver prata och bli sedda i det

Du som är man behöver såklart också prata, dom flesta människor gör det. Många människor pratar inte ändå men det är många som verkligen behöver. Så våga prova börja prata och se om det finns en mottagare i din kamrat eller partner.

Eftersom det är Alla hjärtans dag på Söndag kanske vi kan möblera om?
Om din partner säger som rubiken här, vad tänker du att hen menar? Är det verkligen en önskan att möblera om eller är det en diskret påminnelse om att det är alla hjärtansdag?

Fler tips för en bättre relation:

  • Prova att bryta era vanliga mönster i samtal och diskussioner. Se om du kan bara bekräfta din partners åsikt. Ja, jag hör att du tycker……
  • Bara se varandra och ge en kram flera gånger varje dag. God morgon, hej då, välkomna varandra hem och säg godnatt. En mikropaus i vardagen där ni blir riktigt synliga för varandra.


Ps. Vill du lära dig ännu mer om relationer häng med på mitt webinarium på måndag den 15 februari 2021 kl. 18-19.30.

Lycka till! 

Kram
Anne-Lie

Länkar https://linktr.ee/kreativterap...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln