Kreativ_Terapi varmare

Får du plats i ditt eget liv? 

Får du plats i ditt eget liv? Det kanske är en konstig fråga, men det är en fråga jag ibland ställer till klienter som kommer till mig i terapi. Många gånger är de utbrända eller nästan utbrända. Jag börjar alltid med att göra en liten kartläggning över hur deras liv ser ut. Det är ofta så proppfullt med göranden, omhändertaganden, åtaganden och arbete att jag undrar var personen jag har framför mig får plats i sitt eget liv. 
 
Stöd för andra 
Ibland blir personen framför mig så rörd över frågan så att tårarna kommer. De inser plötsligt att de har gett allt för alla människor i sin närhet, men att de har glömt bort sig själva helt och hållet. Det finns en längtan inom dem att må bra och att finnas där för andra känns så gott inuti. Att vara den där axeln som andra kan luta sig mot när deras liv blåser och är jobbigt. Att vara det fina stödet för barnen, partnern, föräldrarna och svärföräldrarna. Den stackars förvirrade och ensamma mostern som blev änka i förfjol kanske också behöver stöd. Visst är det skönt att få känna sig duktig, hjälpsam och stark när andra behöver en och det är självklart inte meningen att vi ska sluta hjälpa varandra.  
 
Hjälpsamma tillsammans 
Kanske men bara kanske är du en person som bara ger och aldrig får tillbaka. Då är det kanske dags att vara lite observant. Jag menar inte att du inte ska vara hjälpsam och ge av dig själv, men när din glädje försvinner och du blir utbränd då har det definitivt blivit för mycket. Du behöver också få hjälp och stöd av andra för att det ska bli en balans i dig och i ditt liv. När du inte får det automatisk kanske du behöver börja lära dig att be om det? Det kan vara en utmaning att be om hjälp, jag har själv haft svårt för det och har det nog fortfarande till viss del. Se det som en utmaning att gå utanför din komfortzon. Ta det lite i taget. Börja med att be om småsaker och gå sedan vidare med större saker när det börjar kännas lättare att be om hjälp. Kanske kommer det aldrig att kännas bekvämt, men du kanske klarar det i alla fall.  
 
Klara av livet 
Hur kan man då klara av ett stressigt liv där man knappt får plats själv? För det första behöver du se till att ta på den berömda syrgasmasken på dig själv först. Med det menar jag att du behöver se till att du har utrymme i ditt liv för återhämtning. Hjärnan behöver egentligen 3-4 timmar per dag för fria tankar och att bara få vara. Det kanske är helt omöjligt att få in i ditt liv, men du behöver i alla fall någon timme varje dag innan du ska sova där du bara får vara med dig själv. Det kan vara i samband med träning, promenader eller liknande. Du ska känna att du inte ger utan får energi mentalt. Jag skulle också säga att du behöver minst en dag eller allra minst en halv dag i veckan där du också slappnar av och får energi och inte bara ger. En viktig faktor är att du känner glädje i livet, när glädjen försvinner är risken stor att du hamnar i utbrändhet.  
 
Lycka till!  
Terapeut Anne-Lie Fant  
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach  
Skapare av Självskaprogrammet  
  
 
 
https://linktr.ee/kreativterapi   

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln