Kreativ_Terapi varmare

Intresserad av parterapi?

Vill du ge din relation en nystart? Då kanske parterapi är något för dig!
Här hittar du svar på dina frågor om parterapi, hur man kommer igång,
vad man pratar om i parterapi, vad det egentligen innebär, hur länge
och hur ofta man bör gå.


Vad innebär egentligen parterapi?
Man kommer tillsammans sin partner i en parrelation till mig. Man vill ha hjälp att reda ut något i relationen. Hjälp att hitta närmare till varandra om man glidit isär eller så har man hamnat i en svår situation med otrohet från en part. Barnen har flyttat hemifrån och man behöver hitta till varandra, bestämma hur man lever resten av livet ihop m.m.
Ibland drömmer man helt enkelt om att få den relationen som man drömmer om och vet inte själv hur man ska förbättra sin relation.

Det kan vara alla slags relationer egentligen. Mor dotter osv. Jag jobbar med vuxna dock.
Det vanligast är en man och en kvinna. Vi är i grunden så olika så det är inte lätt att få ihop vår syn på hur relationen ska vara. Kvinnor hamnar ofta i ett läge där hon inte känner sig sedd och hörd och mannen känner att han ska fixa hennes problem. Vilket hon inte alls vill. Hon vill bara bli lyssnad på en stund. Mannen vill ytterst (vanligen) känna att hon är nöjd med honom. Vi är fortfarande grottmänniskor innerst inne. Detta går att lösa med enkla medel men är så svårt att komma på själv, hur man ska göra.

Många av de “knep” jag lär ut i parterapi har forskarna undersökt hur par som varit tillsammans 20-30 år gör för att hålla ihop. En del har det automatisk och andra inte. Nu kan man lära sig knepen. (De finns ju de par som bara biter ihop och är ihop ändå men det blir ju ovanligare och ovanligare.)

Ibland kommer par för att kunna skiljas på ett bra sätt. Få hjälp att säga farväl och reda ut hur man löser praktikaliteter.


Passar parterapi för alla åldersgrupper?

Det passar bäst för alla åldrar, när den värsta himelska nyförälskelse fasen lagt sig. Vi är ju nyförälskade i 2-16 månader sedan orkar vi inte längre med adrenalinpåslaget och kemin i hjärnan ändrar sig. Då brukar problemen dyka upp. Kommer man då med en gång så kan vi oftast väldigt enkelt och med 1-5 gånger lösa problemen.


Är det någon skillnad att gå i parterapi när man har varit tillsammans en kortare stund mot för om man spenderat flera årtionden med varandra?

Det kan vara svårar att lösa invanda mönster som man vill bli av med om de funnits länge. Det krävs en förändringsvilja. Gör du på samma sätt så får du samma resultat. Du behöver göra på ett nytt sätt för att få ett nytt reslutat.


Dina 5 bästa råd för ett lyckligt förhållande?

1. Titta varandra djupt i ögonen flera gånger varje dag, gärna följt av en kram.

2. Lyssna på din partner och upprepa vad hen säger, rakt av. 

3. Försök inte lösa ett problem om inte hen särskilt ber om det. Oftast vill vi bara lufta vad vi funderar på.

4. Ge positiv feedback. Vi människor är problemorienterade det är så vi kommit så långt i evolutionen. Men det är inte gynsamt i parrelationen.

5. Gör inte sex så komplicerat. Bara gör som när ni var nykära. (Strunta i groll, och diskussioner, var tysta, ligg nära och smek och låt lusten komma)

Om endast en partner i förhållandet tycker är intresserad av att gå i terapi, vad gör man då?

Det är synd men det är oftast så. Då kommer en person och så jobbar vi med det som går att jobba med utan att partnern är med.


Hur ofta har man möten med dig?

Lite beroende på hur stressigt liv man har. En gång i veckan 2-3 gånger och sedan varannan vecka 2-3 gånger då har vi oftast löst det som behöver lösas om man ger relationen tid och gör läxorna emellan, samt att båda vill förändras.

Hur många tillfällen behövs ungefär för att man ska vara “klar” med terapin?

Se ovan. Stora riktigt svåra och djupa problem. Så kan man efter början 5-6 gånger gå lika många gånger till fast med längre mellanrum


Kan man gå i terapi i “förebyggande” syfte?

Ja, när man lär känna sig själv, älskar sig själv och hur man fungerar har man lättar att ha en riktigt bra kärleksrelation.
Vilken är den största skillnaden du ser hos de par som tar hjälp av dig?

I början kan de komma och vara jättearga och skälla och leva men efter en stund så kan det lugna sig och jag ser kärleken som finns där. Finns den och viljan då kan vi jobba på att de ska få den relationen de drömmer om. Det krävs att man vill ändra sig och jobba lite med det.

Att relationen också får lite tid. Om båda jobbar mycket och har aktiviteter med sig själa och barn då dör relationen, den får ingen näring. Andra par kan komma där en är djupt sårad och en skäms av olika anledningar. 
Några kommer och tror att de aldrig mer ska gå hem ihop och så hittar de sin kärlek och förmågan att leva vidare ihop, när det är deras längtan. Ibland så behöver man backa sin relation och bli särbos ett tag för att bryta dåliga mönster och hitta tillbaka till kärleken.

Anne-Lie Fant erbjuden onlineterapi, samtalsterapi via telefon samt personliga möten i Luleå.
Boka tid för parterapi nu

Gör som Matilda Lövgren på bilden och hennes sambo, ta hjälp av parterapi för att få en ännu bättre relation och komma varandra riktigt nära.
 

Om Anne-Lie Fant terapeut

Jag är utbildad samtalsterapeut, parterapeut, relationsterapeut  och coach hos HumaNova. Tillsammans en utbildning som sträcker sig över  5 år.

Förutom det har jag en mängd kurser bl.a. Coachande ledarskap, Ilska, skuld och skam, Giraffspråk. Non violent communikation, UGL.

* Coachtubildningen är EMCC-certifierad

Jag tar emot för terapimöten i första hand Online eller per telefon.

Läs mer om Anne-Lie 


Kontakta via e-mail
 

Praktisk Information Kreativ Terapi