Kreativ_Terapi varmare
Cecialia Larsson, förskolärare

Jag visste inte var jag skulle sova i natt men nu kan vi fortsätta vår 30 åriga relation. Det känns så skönt.

Åh vad skönt att vi kunde reda ut det här. Att det inte var fel på någon av oss. Nu förstår vi varandra och kan hjälpa varandra istället för att bråka och bli arga och ledsna.

Det här är det bästa jag gjort för min relation. Vi har lärt oss kommunicera bättre, hantera våra egna mönster och kommit närmare varandra!

Jag visste inte vem jag var och vad jag ville, nu vet jag.

Det har känts så varmt och tryggt att få komma hit när vi befann oss kris. 

Intresserad av parterapi?

Vill du ge din relation en nystart? Då kanske parterapi är något för dig!

Här hittar du svar på dina frågor om parterapi, hur man kommer igång,
vad man pratar om i parterapi, vad det egentligen innebär, hur länge
och hur ofta man bör gå.

Gör som Matilda och hennes sambo (på bilden) gör din relation ännu bättre genom att gå tillsammans i parcoaching och parterapi hos terapeut Anne-Lie Fant.

Så här säger Matilda Det här är det bästa jag gjort för min relation. Vi har lärt oss kommunicera bättre, hantera våra egna mönster och kommit närmare varandra!


Vad innebär egentligen parterapi?
Man kommer tillsammans sin partner i en parrelation till mig. Man vill ha hjälp att reda ut något i relationen. Hjälp att hitta närmare till varandra om man glidit isär eller så har man hamnat i en svår situation med otrohet från en part. Barnen har flyttat hemifrån och man behöver hitta till varandra, bestämma hur man lever resten av livet ihop m.m.
Ibland drömmer man helt enkelt om att få den relationen som man drömmer om och vet inte själv hur man ska förbättra sin relation.

Det kan vara alla slags relationer egentligen. Mor dotter osv. Jag jobbar med vuxna dock.
Det vanligast är en man och en kvinna. Vi är i grunden så olika så det är inte lätt att få ihop vår syn på hur relationen ska vara. Kvinnor hamnar ofta i ett läge där hon inte känner sig sedd och hörd och mannen känner att han ska fixa hennes problem. Vilket hon inte alls vill. Hon vill bara bli lyssnad på en stund. Mannen vill ytterst (vanligen) känna att hon är nöjd med honom. Vi är fortfarande grottmänniskor innerst inne. Detta går att lösa med enkla medel men är så svårt att komma på själv, hur man ska göra.

Många av de “knep” jag lär ut i parterapi har forskarna undersökt hur par som varit tillsammans 20-30 år gör för att hålla ihop. En del har det automatisk och andra inte. Nu kan man lära sig knepen. (De finns ju de par som bara biter ihop och är ihop ändå men det blir ju ovanligare och ovanligare.)

Ibland kommer par för att kunna skiljas på ett bra sätt. Få hjälp att säga farväl och reda ut hur man löser praktikaliteter.


Passar parterapi för alla åldersgrupper?
Det passar bäst för alla åldrar, när den bästa himelska nyförälskelse fasen lagt sig. Vi är ju nyförälskade i 2-16 månader sedan orkar vi inte längre med adrenalinpåslaget och kemin i hjärnan ändrar sig. Då brukar problemen dyka upp. Kommer man då med ganska snart så kan vi oftast väldigt enkelt och med 1-5 gånger lösa problemen.

Vi investerar ju väldigt mycket känslor, tid och kraft i våra relationer och det är en stor förlust när vi inte klarar att vara tillsammans som vi föresatt oss. Ibland är det såklart så att man inte passar ihop och bör gå skilda vägar. Det kostar också mycket pengar att skilja sig. Swedbank har gjort en utredning och kommit fram till att en skilsmässa i genomsnitt kostar 1 miljon kronor. Så det är en billig investering att ge er själva några gånger i parcoaching/parterapi. Då kan ni hitta tillbaka till varandra eller hitta ett fint sätt att avsluta relationen om det är det som är bäst för er.


Är det någon skillnad att gå i parterapi när man har varit tillsammans en kortare stund mot för om man spenderat flera årtionden med varandra?
Det kan vara svårar att lösa invanda mönster som man vill bli av med om de funnits länge. Det krävs en förändringsvilja. Gör du på samma sätt så får du samma resultat. Du behöver göra på ett nytt sätt för att få ett nytt reslutat.

Jag har hjälpt par som varit ihop 6-7 månader till de som varit ihop i över 50 år. Alla som vill lyssna på mig och göra förändringar kan uppnå det som de längtar efter.


Dina 5 bästa råd för ett lyckligt förhållande?
1. Titta varandra djupt i ögonen flera gånger varje dag, gärna följt av en kram.

2. Lyssna på din partner och upprepa vad hen säger, rakt av. Att bli bekräftad så här gör oss lugna och mottagliga. Vi blir sedda. 

3. Försök inte lösa ett problem om inte din partner särskilt ber om det. Oftast vill vi bara lufta vad vi funderar på.

4. Ge positiv feedback. Vi människor är problemorienterade det är så vi kommit så långt i evolutionen. Men det är inte gynsamt i parrelationen. Så fokusera på allt som är bra.

5. Gör inte sex så komplicerat. Bara gör som när ni var nykära. Strunta i groll, och diskussioner, var tysta, ligg nära och smek och låt lusten komma. Alternativ boka en tid, prata inte en massa om annat, utan bara hjälp varandra bli lustfyllda och gör. Förutsatt att båda verkligen vill. Ibland ligger det andra saker bakom att vi inte vill ha sex, då kan man behöva lite stöd i parterapi.

Om endast en partner i förhållandet tycker det är intresserad att gå i terapi, vad gör man då?
Det är synd men det är ofta så. Då kommer en person och så jobbar vi med det som går att jobba med utan att partnern är med.

Hur ofta har man möten med dig?
Lite beroende på hur stressigt liv man har. En gång i veckan 2-3 gånger och sedan varannan vecka 2-3 gånger då har vi oftast löst det som behöver lösas om man ger relationen tid och gör hemuppgifterna emellan, samt att båda vill förändras. Minst varannan vecka bör man gå för att inte tappa farten i förändringarna som behövs.

Hur många tillfällen behövs ungefär för att man ska vara “klar” med terapin?
Är man riktigt förändrings villig så kan vi jobba igenom det mesta på 6 möten. 1 möte där vi träffas och vi kartlägger problemen. Sedan 5 gånger där vi stegvis kartlägger och tar er igenom era problem, mer noga. Ju ärligare ni kan vara och förändringsvilliga desto snabbare och bättre resutat för er hemma.

Kan man gå i terapi i “förebyggande” syfte?
Ja, när man lär känna sig själv, älskar sig själv och hur man fungerar har man lättar att ha en riktigt bra kärleksrelation.
Vilken är den största skillnaden du ser hos de par som tar hjälp av dig?

I början kan de komma och vara jättearga och skälla och leva men efter en stund så kan det lugna sig och jag ser kärleken som finns där. Finns den och viljan då kan vi jobba på att de ska få den relationen de drömmer om. Det krävs att man vill ändra sig och jobba lite med det.

Att relationen också får lite tid. Om båda jobbar mycket och har aktiviteter med sig själva och barn då dör relationen, den får ingen näring.

Andra par kan komma där en är djupt sårad och en skäms av olika anledningar. Båda eller en gråter mycket. Allt är helt ok i terapirummet bara vi inte slår på varandra, brukar jag säga. 

Några kommer och tror att de aldrig mer ska gå hem ihop och så hittar de sin kärlek och förmågan att leva vidare ihop.  Ibland så behöver man backa sin relation och bli särbos ett tag för att bryta dåliga mönster och hitta tillbaka till kärleken.

Har du fler frågor mejla info@kreativterapi.se.

Varmt välkommen att prova på parcoaching/parterapi.

Anne-Lie Fant erbjuden onlineterapi, samtalsterapi via telefon samt personliga möten i Luleå.
Boka tid för parterapi nu

Om Anne-Lie Fant terapeut

Jag är utbildad samtalsterapeut, parterapeut, relationsterapeut  och coach hos HumaNova. Tillsammans en utbildning som sträcker sig över  5 år.

Förutom det har jag en mängd kurser bl.a. Coachande ledarskap, Ilska, skuld och skam, Giraffspråk. Non violent communikation, UGL.

* Coachtubildningen är EMCC-certifierad

Jag tar emot för terapimöten i första hand Online eller per telefon men även i Luleå.

Läs mer om Anne-Lie 


Kontakta via e-mail
 

Praktisk Information Kreativ Terapi