Kreativ_Terapi varmare

Blogg

2021 > 08

Du kanske är en person som älskar att träna, du blir fysiskt trött och det känns skönt i kroppen. Du blir glad och lätt  i huvudet för att det har varit kul. Du kanske är en person som bara älskar att prata med din kompis, sitta ner och dricka te eller något annat trevligt, och bara låta munnen gå. När du går därifrån känner du dig lättsam och skön i hela kroppen och glad och bubblig i huvudet. Kanske tänker du på det härliga mötet i flera dagar och blir glad.  
 
Kanske du gillar dina arbetskamrater och den roliga jargong ni har på fikat. Ni skrattar och skojar så att arbetsdagen känns lättsam och rolig på grund av det fina ni delar. Allt detta är återhämtning. Allt som ger dig energi på ett djupare plan. Återhämtning är INTE den kick du får av att stressa och göra något snabbt. Inte heller att du har gjort mycket och allt annat som du ska göra flåsar dig i nacken. 
 
Varför är det så viktigt med återhämtning? 
När vi bara jobbar och jobbar och glömmer skratt och glädje, så blir vi till slut stressade och så småningom kanske utbrända, om vi inte lägger in tid för återhämtning. 
 
Vår hjärna rationaliserar bort alla varningssignaler och därför är det så viktigt att förebygga utbrändhet och för mycket stress. Det kan låta så här i ditt huvud: Det är så kul med fart och fläkt och att ha ett finger med i allt. Jag känner mig lite seg och trött ibland men snart är det helg igen och då tar jag det lugnt och sover ut. Då är jag tillbaka på banan igen och kan köra på i den härliga farten.  
 
Kanske tänker du i stället så här: Oj, var är jag någonstans? Vad var det jag höll på med? Just det, en varningssignal för att man är för stressad. Äsch, det var nog bara tillfälligt (fast det kanske var femte gången samma dag). 
 
Ett annat exempel är att när du kommer hem så får du ett utbrott på din partner över en bagatell. Då tänker du, men varför blev jag så arg och sedan kanske du tänker,  just det en varningssignal på för mycket stress. Återigen säger hjärnan till dig att det bara var tillfälligt. 
 
Det är det jag menar med att hjärnan rationaliserar. 
 
Förebygg! 
Hur det än är för dig, så är mitt bästa tips att stanna upp och andas några djupa andetag för att lugna dig, gärna flera gånger varje dag. Du kan göra det på toaletten, när du väntar vid en trafiksignal, när du väntar på att någon ska svara i telefon.  
 
Börja reflektera över hur stressigt livet är och se om du kan vara mer i nuet, eller hitta fler luckor.  
 
Planera in minst två kvällar om två timmar vardera för ”slappa/gör vad du vill tid” och minst en halvdag på helgen. Se till att du har kul vid minst ett till två av dessa tillfällen. Kanske behöver du hitta tillbaka till vad du tycker är kul. 
 
 
Lycka till!  
Terapeut Anne-Lie Fant  
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach  
Skapare av Självskaprogrammet  
  
https://linktr.ee/kreativterapi  

Läs hela inlägget »

 Den frågan får jag ofta och det är så olika från människa till människa. En del människor kan jobba otroligt mycket i långa perioder - kanske år - och det fungerar jättefint. Så helt plötsligt händer det något och skutan kantrar och vips är personen utbränd. Jag har varit med om många, många exempel på det. 
 
Det kan också vara så att någon har jobbat mycket och hårt under tung arbetsbörda och det har gått bra. Så helt plötslig får man en ny chef och en ny trygghet på jobbet. I samband med det får man kanske nya arbetsuppgifter som man inte riktigt känner sig bekväm med. Det kanske blir droppen som får den personens bägare att rinna över. Och man går in i väggen.  
 
Ett annat exempel kan vara en person som driver ett företag, sköter i princip allt själv och har många anställda. Driver företaget framåt och det går bättre och bättre. En VD eller chef behöver anställas. Företagsledaren tror att allt ska bli enklare men tyvärr fungerar inte VDn eller chefen och då blir det droppen som leder till utbrändhet. 
 
Exemplen är oändliga. Obs! Påhittade exempel. 
 
Varningstecken 
Det finns mängder med varningstecken. Hjärnan är så finurlig, den försöker rationalisera, liksom bortförklara, våra stressymptom och därför är det så svårt att upptäcka dem i tid. Här kommer 8 stressymptom, med hur de yttrar sig tagna från hjärnfonden.se med lite tillägg från mig. 
 
Sömnstörningar 
Du känner dig ofta energilös eller har en fysisk trötthet som inte går att vila bort. Det är svårt att varva ner och koppla av. Du har svårt att somna eller du vaknar på natten och har svårt att somna om. Du vaknar ofta mellan kl. 3-4 och sedan kanske du inte somnar om mer, eller somnar precis innan klockan ringer och du måste upp.  
 
Försämrat minne och koncentrationsförmåga 
Du har svårt att koncentrera dig och minnet blir sämre. Mitt tillägg: Det kan yttra sig så att du glömmer vad det är du har tänkt att du ska göra härnäst eller att du glömmer vad du har tänkt att säga. Du får leta efter ord ibland, du kanske ser tydligt för ditt inre vad du vill säga, men hittar inte rätt ord. 
 
Förändrad sinnesstämning 
Du är lättirriterad och får starka känsloreaktioner. Du får yrsel, ångest, känner dig nedstämd och orolig och fastnar i negativa tankar. Du blir känsligare för sinnesintryck som ljud och ljus. 
 
Svårigheter att hantera krav och tidspress 
Det blir svårare att hantera krav och du känner att tiden inte längre räcker till för din familj, vänner eller arbete. Du upplever att det inte finns något tid för dig själv och det som du tycker är roligt. 
 
Kroppsliga symtom 
Du får värk i olika delar av kroppen som nacke, axlar och rygg. Du får spänningshuvudvärk och ont i magen och musklerna värker och blir spända och stela. Du kan få ont i magen av oro att inte hinna, inte orka, inte göra tillräckligt bra. Hård eller lös i magen, ofta tvärtom mot vad du brukar. 
 
Påverkat hjärta och immunförsvar 
Stress kan påverka immunförsvaret negativt och du blir känsligare för infektioner. Det gör också att hormoner frisätts som höjer blodsockret och pulsen och kan ge hjärtklappning. Du blir förkyld ofta, ligger med migrän, så kallat ryggskott eller liknande, framförallt när du har planerat att vara ledig.  
 
Förändrat socialt liv 
Du väljer bort vila, fritidsaktiviteter, intressen, nöjen eller att umgås med familj och vänner. Du tappar lusten för sex. 
 
Sämre återhämtningsförmåga 
Du återhämtar dig inte lika snabbt som du brukar. Hur mycket du än vilar, är det svårt att ladda om batterierna. Mitt tillägg: Du kan känna dig småstressad och rastlös fast du vet att du gjort allt du behöver just nu och kan ta ledigt över helgen. Saker ligger och gnager i ditt medvetande.  
 
Glädjen försvinner 
Varningstecknet som jag upplever som allvarligast är när glädjen försvinner i livet, på  jobbet och i allt annat. Inget är riktigt kul längre då är det fara och färde. Då behöver du verkligen dra i handbromsen ordentligt och vara sjukskriven en period. Jag skulle vilja säga att du kommer att känna att det är omöjligt att vara hemma med din stressade hjärna. Kanske är det verkligen så att du har en unik position på ditt arbete och det känns som om hela företaget eller arbetsplatsen står och faller med din närvaro.  
 
Brutal 
Nu tänker jag vara lite brutal. Skulle du dö plötsligt så kommer företaget eller arbetsplatsen att ”leva” vidare, det gör de alltid. Det blir grus i maskineriet såklart,  men det reder alltid upp sig. Försök ha det i åtanke och prioritera att du får må bra igen och tillfriskna från din utbrändhet eller nästan utbrändhet.  
 
Förebygg
Hur det än är för dig, så är mitt bästa tips att stanna upp och andas några djupa andetag och börja reflektera över hur stressigt det är för dig. Planera i minst 2 kvällar om 2 timmar vardera ”slappa/gör vad du vill tid” och minst en halvdag på helgen. Se till att du har kul minst 1-2 av dessa tillfällen. Kanske behöver du fundera över vad du tycker är kul. 
 
Lycka till!  
Terapeut Anne-Lie Fant  
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach  
Skapare av Självskaprogrammet  
   
 
 
https://linktr.ee/kreativterapi  

Läs hela inlägget »

Får du plats i ditt eget liv? Det kanske är en konstig fråga, men det är en fråga jag ibland ställer till klienter som kommer till mig i terapi. Många gånger är de utbrända eller nästan utbrända. Jag börjar alltid med att göra en liten kartläggning över hur deras liv ser ut. Det är ofta så proppfullt med göranden, omhändertaganden, åtaganden och arbete att jag undrar var personen jag har framför mig får plats i sitt eget liv. 
 
Stöd för andra 
Ibland blir personen framför mig så rörd över frågan så att tårarna kommer. De inser plötsligt att de har gett allt för alla människor i sin närhet, men att de har glömt bort sig själva helt och hållet. Det finns en längtan inom dem att må bra och att finnas där för andra känns så gott inuti. Att vara den där axeln som andra kan luta sig mot när deras liv blåser och är jobbigt. Att vara det fina stödet för barnen, partnern, föräldrarna och svärföräldrarna. Den stackars förvirrade och ensamma mostern som blev änka i förfjol kanske också behöver stöd. Visst är det skönt att få känna sig duktig, hjälpsam och stark när andra behöver en och det är självklart inte meningen att vi ska sluta hjälpa varandra.  
 
Hjälpsamma tillsammans 
Kanske men bara kanske är du en person som bara ger och aldrig får tillbaka. Då är det kanske dags att vara lite observant. Jag menar inte att du inte ska vara hjälpsam och ge av dig själv, men när din glädje försvinner och du blir utbränd då har det definitivt blivit för mycket. Du behöver också få hjälp och stöd av andra för att det ska bli en balans i dig och i ditt liv. När du inte får det automatisk kanske du behöver börja lära dig att be om det? Det kan vara en utmaning att be om hjälp, jag har själv haft svårt för det och har det nog fortfarande till viss del. Se det som en utmaning att gå utanför din komfortzon. Ta det lite i taget. Börja med att be om småsaker och gå sedan vidare med större saker när det börjar kännas lättare att be om hjälp. Kanske kommer det aldrig att kännas bekvämt, men du kanske klarar det i alla fall.  
 
Klara av livet 
Hur kan man då klara av ett stressigt liv där man knappt får plats själv? För det första behöver du se till att ta på den berömda syrgasmasken på dig själv först. Med det menar jag att du behöver se till att du har utrymme i ditt liv för återhämtning. Hjärnan behöver egentligen 3-4 timmar per dag för fria tankar och att bara få vara. Det kanske är helt omöjligt att få in i ditt liv, men du behöver i alla fall någon timme varje dag innan du ska sova där du bara får vara med dig själv. Det kan vara i samband med träning, promenader eller liknande. Du ska känna att du inte ger utan får energi mentalt. Jag skulle också säga att du behöver minst en dag eller allra minst en halv dag i veckan där du också slappnar av och får energi och inte bara ger. En viktig faktor är att du känner glädje i livet, när glädjen försvinner är risken stor att du hamnar i utbrändhet.  
 
Lycka till!  
Terapeut Anne-Lie Fant  
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach  
Skapare av Självskaprogrammet  
  
 
 
https://linktr.ee/kreativterapi   

 

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

-

Etiketter