Kreativ_Terapi varmare

Blogg

2021 > 06

Har du provat någon snabbmetod eller quick fix för att må gott? Det jag menar med snabbmetoder är sådant som hjälper dig att komma en bit på din personliga utvecklingsresa. Kanske hjälper de dig med en av alla de saker som gör att du mår dåligt.

Snabbmetoderna
Snabbmetoderna är ju inte fel, många är jättebra, men ska du prova en i taget  så tar det så lång tid att hitta sin självkänsla och sitt goda mående. Mig tog det 16 år och då mådde jag ändå inte gott. Det tog två år på terapiutbildningen innan jag mådde riktig bra inifrån och ut. Då jobbade vi med alla verktyg och det är det jag förespråkar men du ska ju inte behöva utbilda dig till terapeut för att hitta ditt goda mående, därför har jag skapat självskaparprogrammet, där du får jobba med hela dig. 
 
Meditationer/mindfulness 
Min tanke är att meditationer/mindfulness är en slags quick fix. Man ska helst hålla på med det varje dag i 8 veckor. Det leder inte alltid till en förändring på djupet och den stannar inte kvar för alltid. Du måste hålla på med det hela tiden för att det ska fortsätta göra gott inne i dig. Det fungerar jättebra men det håller inte hur länge som helst. 
 
Yoga 
Yoga upplever jag lite likadant. Det fungerar jättebra ett tag och du kan utvecklas massor. Det fungerar inte hela vägen, du behöver praktisera hela tiden, vilket i och för sig är jättebra och nyttig träning.   
 
KBT 
Har du provat att ändra dina tankar? Det tycker jag är jättebra! Det är många som har gått i KBT-terapi ett par år och sedan kommer de till någon som mig och vill jobba med andra bakomliggande orsaker till sitt dåliga mående och för att de vill må bra hela vägen. Inte bara förändra sina tankar. Jag tycker det behövs också, men inte bara det.  
 
ACT 
Har du provat att acceptera ditt liv och din situation. Kanske försökt tänka så här -bara jag accepterar allting så blir det bra. Det är mycket det som Acceptance and commitment therapy, ACT, går ut på, om man generaliserar lite. Det tycker jag också är jättebra! Jag tycker ändå inte att det håller och fungerar hela vägen, så att säga. I min värld är det metoder som fungerar ett tag och det hjälper en att hantera olika situationer, olika tankescenarier och så vidare. Det hjälper oss tyvärr inte att må gott hela vägen inifrån och ut.  
 
Få terapisamtal 
Har du provat något enstaka eller ett par terapisamtal? Det kanske har fungerat ett tag men sedan kanske du faller tillbaka till dina vanliga mönster. Det händer så lätt. Man har haft sina vanor så länge.  
 
Metoder från böcker 
Har du provat att följa någon metod från någon bok? Det brukar också fungera jättebra ett tag och sedan så fungerar det inte längre.  
 
Coaching  
Har du provat coaching? Jättebra när vi vill göra vägval eller komma framåt med olika saker, till exempel när man vill börja träna. Tyvärr så fungerar det inte på djupet riktigt.  

Hållbar personligutveckling
Det som jag förespråkar håller. Det är att göra nästan allt det där. Alltså skruva lite i dina tankar, jobba med sådant som hände i barndomen. Jobba med ditt mentala bagage. Acceptera din situation och det du behöver acceptera. Vad det nu kan vara. Du kanske har råkat ut för småsaker, ur ett vuxenperspektiv, som blivit trauman till slut. Kanske är det stora saker i livet som du behöver lämna. Du behöver jobba med mindfulness och meditationer för att hitta ditt inre lugn. Jag jobbar med att titta på alla håll och kanter, kan man säga. Så att vi verkligen kan bli fria och gå vidare i livet och må gott resten av livet. Så tänker jag.  
 
Så jag hoppas du vill göra något för din egen skull. Ta tag i att förändra någonting, för utan förändring händer ju ingenting.  
 
Varmt välkommen till mig om du vill testa ett gratis samtal om 20 min. till exempel. Och se hur jag kan hjälpa dig. 
 
Ha det gott!  
Lycka till!  
 
Terapeut Anne-Lie Fant  
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach  
Skapare av Självskaprogrammet  
  

https://linktr.ee/kreativterapi
 

Läs hela inlägget »

Hur har du det i din relation? Vad beror det på? 
Förr förstod jag verkligen inte det där med att man måste jobba på sin relation. Jag tänkte att relationer bara existerar och att människor bara är. Det stämmer verkligen inte. Det är en himmelsvid skillnad på att bara leva som man själv vill utan att ta hänsyn till sin partner och hur hen vill leva och att tänka på hur man själv kan förbättra relationen.  
 
Medberoende - Självcentrering 
I en relation kan det lätt bli så att man fokuserar så mycket på sig själv och på hur man själv vill ha det så man glömmer att ge kärlek, uppmärksamhet och bekräftelse. Det kan också vara helt tvärtom, att du glömmer dig själv och bara fokuserar på din partner och blir helt medberoende till honom eller henne. Inget av detta blir riktigt bra för relationen. 
 
Tänka, tänka, tänka 
Vi som människor är problemfokuserade, vår hjärna liksom letar efter saker att tänka på och då i första hand problem som vi vill lösa. Vår älskade blir lätt ett sådant problem, som vi ska lösa. Kanske inte hela honom eller henne men något som hen gör, säger eller inte gör eller säger. Vår hjärna gillar att vara upptagen och tänka och fundera. 
 
Trygga personer 
Det optimala är att det är två trygga vuxna som ingår i en relation, men så är det ofta inte. Är det två trygga personer som möts i en relation så kan det fungera riktigt bra, om skuld och skam också håller sig borta. Man säger vad man tycker, ger sig ibland, får som man vill ibland, och kompromissar däremellan. Det är viktigt att man inte bara kompromissar för då kan man lätt få en känsla av att aldrig få som man vill.  
 
Otrygga personer 
När en eller båda i en relation har vad vi på fackspråk kallar en otrygg anknytning så är det svårt att vara trygg i en relation. Enkelt uttryckt så kan man säga att otryggheten inom en person ofta skapar olika otrygga punkter i en relation. Det är också lättare att bli triggad och börja bråka om något. Alla har vi olika känsloankare som aktiveras av andra personer på olika sätt. Det som aktiveras gör att vi går igång och tänder på alla cylindrar eller i alla fall några cylindrar, som man brukar säga.  
 
Hur blir en relation bra? 
Hur kan vi skapa en bra relation med de förutsättningarna? Vi kan försöka att hitta var vårt känsloankare sitter fast, bara det gör att det ibland släpper och vi triggas inte mer av just den saken. Vi kan också se och lära oss känna igen när vi blir triggade och stoppa bråken på en gång genom ett kodord, eller genom att bara säga nu håller jag på att gå igång, kan vi backa lite och sluta prata om detta eller ta det en annan dag. 
 
Vi kan också förebygga konflikter genom att hela tiden se det positiva i oss själva och vår partner och berätta om det som är bra för henne eller honom och för oss själva. Vi behöver också hålla våra skuld- och skamkänslor i schack. 
 
Ha det gott!  
Lycka till!  
Terapeut Anne-Lie Fant  
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach  
Skapare av Självskaprogrammet  
 
https://linktr.ee/kreativterapi 

Läs hela inlägget »

Det sägs att självkänsla och inre trygghet gör en person extra tilltalande, vad tänker du om det? 
 
Vad gör du om du saknar självkänsla? Mest troligt gör du som de flesta andra, du fejkar. Funkar det då? Nja, det kan kanske fungera om självkänslan inte är jättedålig. 
Många går omkring med en fråga inom sig - när ska de komma på mig? Den är riktigt vanlig när man saknar självkänsla, men har gott självförtroende.  
 
Har du haft den, självkänslan, så självklar för många barn? Känslan av att du älskar dig själv inifrån och ut och att du är helt ok som du är och att livet är gott. Många tappar den senare, om inte jättetidigt, så i alla fall när de blir tonåringar.  
 
Har du tappat självkänslan? 
För många kvinnor försvinner den i 14-15-årsåldern, när de ska hålla i ett föredrag eller en presentation i skolan. Ibland försvinner den mycket tidigare när vi förstår att vi måste vara duktiga för att få mer kärlek och utvecklar strategier för det. Dessa strategier har vi klart för oss redan före 1,5 års ålder, säger forskarna. 
 
Får vi inte kärlek genom att vara oss själva utan bara genom att vi presterar något, då får vi ingen självkänsla. Så enkelt är det! 
 
Hur får man tillbaka självkänslan? 
Du behöver jobba igenom ditt bagage och hitta empatin med dig själv som liten. Det är nyckeln att hitta sin självkänsla igen.  
 
Förutfattade terapi-idéer 
Nu tänker du kanske att det är typiskt en terapeut att tänka så, allt har med barndomen att göra. När det gäller just självkänslan så stämmer det faktiskt att det har med barndomen att göra.  
 
De flesta människor jag möter har uppfattningen att de har haft en bra eller till och med en fantastisk barndom. Det var den nog på många sätt.  
 
Duga utan prestation 
Det viktiga att komma ihåg är att majoriteten av alla föräldrar vill sina barn väl och gör så gott de kan. Det är inte alltid tillräckligt sett ur barnets synvinkel. Barn kan såklart inte heller växa upp helt utan frustrationer för då skulle man inte få någon psykisk styrka. Samtidigt är det så att många av oss har fostrats till att man måste göra si och vara så och passa in. Allt gjort i välvilja, men barnets känsla blir att hen inte duger som hen är. Vilket i sin tur skadar självkänslan. 
 
Läka självkänsla 
Kan man läka självkänslan? Ja, det går. Genom att jobba igenom sin barndom så kan man hitta tillbaka till sin medfödda självkänsla.  
 
Kram 
Terapeut Anne-Lie Fant   
Skapare av Självskaparprogrammet 
  
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach 
 
 
https://linktr.ee/kreativterapi  

Läs hela inlägget »

Många som kommer till mig säger att de tänker för mycket, tankarna bara snurrar hela tiden och de går inte att stänga av. 

Då kan jag komma med lite lugnande besked. Hjärnan gillar att tänka mycket – det är helt okej. I yogan pratar man om sinnet och att vi har tjattrande apor där. Tjattrande apor, så kan man verkligen uppleva sina tankar om man inte arbetat med att stilla dem. 

Många gånger kanske det handlar mer om ”vad vill man tänka på” eller egentligen “vad man inte vill tänka på”.   

Många som kommer till mig har så kallade katastroftankar. Man spelar upp värsta scenariot av många vardagliga händelser. Tankarna snurrar på och blir värre och värre och man tänker - kanske det här kommer att hända eller det här och så blir man är orolig och rädd för saker. Man hittar alltid värsta scenariot som åker runt, runt i huvudet. Det blir väldig jobbigt, tar energi och sliter på humöret.  

Då behöver man kanske jobba med de här tankarna och med sig själv för att hitta en väg ut för att kunna tänka på det man verkligen vill tänka på. Alltså roliga tankar, t ex att lära sig nya saker.  

Ofta när man mår dåligt så finns det inget utrymme för någonting annat, all energi slukas av det här ””må-dåligt-hålet”.  

Väldigt många har katastroftankar eller väldigt mycket rädsla och oro. Det behöver inte vara så, man kan jobba igenom det och komma ut på andra sidan med lugn och ro i huvudet. Tänka på roliga saker. Vad man tänker på är viktigast.  

Inte ATT vi tänker för mycket. Vi tänker, vi är tänkande människor. Vi löser problem, det är därför vi kommit så långt i evolutionen, tänker jag.  

Praktisera mindfulness eller meditera så bli du så mycket lugnare inuti. Efter 8 veckor med daglig träning i mindfulness har forskarna visat att lugn- och roområdena i hjärnan har vuxit. De har också påvisat en mängd andra fördelar, till exempel lägre vilopuls och bättre sömn. Människor med olika sjukdomar som försämrat hjärnans funktion återhämtar sig snabbare med mindfulness, de hittar till exempel orden och språket snabbare.  

När man blir fri från sitt bagage då blir det också lugn och ro inuti. Då slutar de där katastroftankarna ofta, då slutar oron, då hittar man sig själv och börjar våga lita på sig själv. Självkänsla, trygghet och glädje – inifrån och ut. Man kan fokusera och koncentrera sig på ett annat sätt, tänka positiva tankar. Detta jobbar vi med i  Självskaparprogrammets sista del ”Bli fri inuti”.  

Vill man få fler positiva tankar är  det bra att börja tänka på vad man är tacksam för. Att se allting som man gör bra. Tacksamhet för sin egen skull. Tänk  - den här kroppen som tar mig dit jag vill. Kroppen som kanske har fött barn, kroppen som har skadat sig och tillfrisknat, processar min mat, fyller min kropp med syre och luft, som gör att jag lever och får vakna varje dag. Sådana tacksamhetstankar.  

Du gör mycket som är bra också men du är bra också för att du finns, tänker jag. Fokusera på det om du ska vända trenden med jobbiga tankar. Lycka till! 

Terapeut Anne-Lie Fant
Skapare av Självskaprogrammet
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach


https://linktr.ee/kreativterapi 
 

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

-

Etiketter