Kreativ_Terapi varmare

Blogg

2021 > 05

Oro, ängslan och nedstämdhet kan bytas mot trygghet, glädje och lugn inombords. Detta kan vara svårt att tänka sig in i om man alltid har mått dåligt, varit orolig och känt sig nere.  Kanske minns du något tillfälle från barndomen, när du kände dig trygg, glad, lugn och fri inombords. Har du inte sådana minnen att falla tillbaka på, då är det ännu svårare att föreställa sig hur det är att leva med självkänsla, lugn och trygghet. 
 
Här kommer ett exempel på hur det kan upplevas efter att man har skaffat sig självkänsla, lugn och trygghet. 
 
När du vaknar på morgonen, så är det första du tänker - det känns bra där inne. Jag gjorde bra val igår, jag är nöjd med mig själv! Bubblet stiger från magen, jag är nöjd med mig själv! Jag är nyfiken och det är kul med en ny dag, som ska fyllas med upplevelser. Så roligt det ska bli!  
 
Du tar det lugnt en stund på morgonen för dig själv, i din egen energi. Jag har lärt mig att jag behöver min egen stund i mig själv, innan jag kickar igång min dag. Det är så skönt, min egen energi. Bara din energi och din tid.  
 
Sedan går din dag, i ditt liv, igång. Under dagen känner du in, backar, ber om tid att känna efter, tänka ut vad du vill. Ibland går du på toa bara för att hitta till dig själv en stund. Ibland tar du till de verktyg och det som du lärt dig om dig själv för att komma tillbaka till din kärna, till dig själv. 
 
Du träffar en gammal kompis för lunch, en vän som du inte har träffat på länge. Hon säger 
– Vad är det som hänt, du verkar så lugn och glad? Jag känner inte riktigt igen dig. Du berättar med glädje om din förändring, fast du behöver inte berätta allt. Bara lagom så att hon förstår. 
 
Du möter dina föräldrar vid middagsbordet. De börjar sin vanliga ramsa om att du borde..... ska du inte....  Först börjar din hjärna tänka som tidigare. – Måste de alltid klaga och hålla på. När ska de fatta att jag är vuxen och vill leva mitt liv som jag vill. Hjärtat snabbar på lite men du behåller ditt lugn och svarar lugnt och tydligt:  
– Nej det passar inte mina planer för mig och mitt liv. Så här tänker jag...., för mitt behov är..... Jag vill gärna ha ert stöd i det. 
 
Kanske du får stödet, kanske inte, men du har uttryckt din vilja och det känns så skönt. Du vet att du inte behöver bry dig om deras tankar om hur du ska leva. Du litar på dig själv och kan stå för vad du vill och tycker om dig själv och ditt liv. 
 
Du känner bubblet i maggropen igen, jag kan, jag håller. 
 
Du kan inte låta bli att älska den här nya sidan av dig själv! 
 
Vill du också hitta hit, så finns jag här. Du kan ta första steget och anmäl dig till: “Förstå dig själv”, senast fredag den 28 maj! Och jag kommer att finnas där hela vägen till din självkänsla om du vill.
 
Kram 
Terapeut Anne-Lie Fant  
 
Länkar https://linktr.ee/kreativterapi 

Läs hela inlägget »

Hur det än är för dig, sök hjälp! Gå inte själv och må dåligt, det fungerar inte! Det tog mig 18 år att hitta rätt och må bra i mitt liv.  
 
Känns inte jag som rätt person för dig, leta vidare. Leta på hemsidor eller kanske har någon ett tips på en bra terapeut. Vem kan passa dig? Prova, det är så värdefullt att hitta rätt person som du känner kan hjälpa dig vidare i livet, till att må bra. Kanske måste du träffa två eller tre olika terapeuter innan du hittar den rätta. Var inte rädd för att försöka! Sök hjälp – NU! 
 
Många mår dåligt i skymundan 
Många fler än vanligt mår dåligt just nu. Alla påverkas vi av denna påtvingade isolering med färre kontakter för att undvika smittan. Sitt inte för dig själv och må dåligt, det finns så många sätt att må bättre. Du behöver verkligen våga söka hjälp om du mår riktigt dåligt och funderar på att avsluta ditt liv. Då ringer du 112 och ber om hjälp, eller 90101 till självmordslinjen.  
 
Du som mår dåligt , men inte har självmordstankar, kan också söka hjälp. Det finns så mycket man kan göra för att vända trenden och börja må lite bättre. Det måste inte vara en fråga om liv eller död för att man ska behöva hjälp. Det kan handla om att man behöver hjälp för att kunna leva ett bra liv, ett liv där du mår bra. Riktigt bra, inuti!  
 
Längtan 
Jag vet att du längtar efter att må bra inuti och hela vägen ut. Du söker mer livsglädje, trygghet, lugn och ro inuti och kanske mer vilja. 
 
Forskningen 
Forskningen visar att vi tänker 80-90% samma tankar som igår och dagarna innan. Förändrar vi inte vårt tankemönster, så förändras inte vårt mående utan vi fortsätter att må dåligt. Detta är en orsak till att du behöver söka stöd utifrån för att kunna få nya infallsvinklar och börja tänka annorlunda. Kanske också få mer kontakt med dina känslor och andra kvalitéer inom dig. 
 
Mitt arbete 
Jag jobbar mer än vanligt just nu för att så många som möjligt ska kunna få hjälp. Behovet av stöd är mycket stort just nu och därför arbetar jag fler timmar. Mina klienter kommer både via sitt arbete där deras chefer märkt att de mår dåligt men det kommer också många som söker privat.  
 
Jag pratade med en Sverige VD för några veckor sedan och hon sa “Vilken tur att vår HR-chef hade dina kontaktuppgifter så vi kunde säkra upp ditt stöd redan i höstas. Alla som träffat dig pratar så varmt om samtalen, stödet och hjälpen de fått av dig.” 
 
En anställd inom samma koncern sa “Tack för härliga samtal, nu har jag fått struktur på mitt arbete och på min återhämtning och kan prioritera.” 
 
Många som är nära eller redan befinner sig i utbrändhet behöver bara ett till tre samtal för att få stöd och vända skutan mot bättre arbetsrutiner och bättre vanor i privatlivet. Andra som mår riktigt dåligt och där det bottnar i dålig självkänsla behöver oftast fler samtal. 
 
Terapi 
Känns terapi tungt, läskigt eller för dyrt? Prova då i stället coaching eller utbildningen “Förstå dig själv – en härlig resa inom dig själv!” som ges online. 
 
Sök hjälp 
Hur det än är för dig, sök hjälp! Gå inte själv och må dåligt, det fungerar inte! Sök hjälp – NU! 
 
Kram 
Terapeut Anne-Lie Fant  
 
Länkar https://linktr.ee/kreativterapi 
 

Läs hela inlägget »

Är du en katt som ser dig själv som ett lejon, då har du en väldigt starkt och trygg självkänsla. Är du ett lejon som ser dig själv som en katt då skulle jag säga att dig självkänsla är dålig.

Dålig självkänsla, hur är det?
Du känner dig kanske bara glad när du har presterat något. Det kanske inte ens är något du själv tycker är bra, men du har i alla fall gjort något. 
 
Du har mycket tankar som går i stil med - jag eller det duger ändå inte, allt är emot mig, allt är jobbigt, ingen ser mig, jag får inte något tillbaka fast jag ger så mycket, det blir ändå inte som jag tänkt, ska det aldrig ta slut, ingen idé att försöka det blir ändå inget bra osv.  
 
Exempel 
Du går omkring i mataffären och ser någon som du känner och gillar och vill prata med. I stället för att gå fram till personen så tänker du - äh, det är ingen idé, hen vill säkert inte prata med mig ändå. 
 
Du börjar på ett nytt jobb eller en ny utbildning, glad i hågen tänker du att det här blir nog bra. Snabbt hittar du fel på det nya stället och känner att du inte passar in, ofta härdar du ut ändå. 
 
Har du dålig självkänsla kan du ha många vänner/kompisar men ingen riktigt nära vän som du känner verkligen ställer upp och bryr sig om på djupet. 
 
Ibland har du lätt att skaffa nya vänner, men det är mer ovanligt. Du hittar i så fall raskt fel på dem. Här finns massor med underliggande förklaringar. 
 
Du är rådd för att gå utanför din vanliga komfortzon, trots att du nästan vill kräkas av uttråkning. Det vanliga och invanda känns tryggt och ofarligt för dig. 
 
Självkänsla  
Självkänsla handlar enkelt uttryckt om att man känslomässigt anser sig ha rätt till sin plats i världen. Man kan ta plats utan att det blir jobbigt, eller att man ursäktar sig.  
Man står för sin åsikt, trots att andra tycker den är konstig eller annorlunda. Det blir inte otryggt inom en sådan person även om hen blir ifrågasatt. 
 
Självförtroende 
Självförtroende handlar om att man tror på och vet att man kan olika saker. Att man är duktig och presterar det man själv vill och kan. Man behöver bekräftelsen som kommer av att vara duktig för att känna sig trygg inombords. Det kan gå så långt att man inte kan låta bli att göra saker hela tiden för att man ska duga för sig själv och även för andra. Man kan ju gilla att vara aktiv och göra saker men kan man inte ta det lugnt alls, då har man troligen problem med att man försöker dölja sin dåliga självkänsla bakom görandet. Man döljer det både för sig själv och andra. 
 
Tomhetskänslor 
Har du tomhetskänslor? Tänker  du ofta “Jag duger inte”. Tänker att “Snart kommer de på mig. De vill nog helst inte prata med mig” och liknande. Då har du dålig självkänsla.  
 
Vi kan ha olika mycket självkänsla eller trygghet inom oss kan man säga. En riktigt stark person med mycket självkänsla tappar i princip aldrig bort sig. En otrygg person som har  väldigt lite eller nästan ingen självkänsla, tappar lätt bort sig själv och faller i händerna på andra människors vilja och åsikter. 
 
Självkänslan får vi med oss från barndomen och uppväxten. Det kan så klart hända saker som bryter ner oss även senare i livet, men i huvudsak kommer det från barndomen. Det går att reparera och bygga upp självkänslan igen genom terapi, vilket ofta är en ganska lång process.  
 
För mig och för dem jag har hjälpt har det varit värt allt att hitta sin självkänsla, livsglädje och trygghet inifrån och ut. 
 
 
Kram 
Anne-Lie  
 
Länkar https://linktr.ee/kreativterapi 

Läs hela inlägget »

Tack är ordet som skapar lyckokänslor och har en rad andra positiva effekter. Kan du flytta fokus från problemlösning, som ofta är vårt naturliga tillstånd, till att se allt du kan vara tacksam för, så ökar du dina lyckokänslor. 
 
Fokus på problem 
Problemlösning har gjort att människan har kommit så här långt i evolutionen, men det är inte alltid så gynnsamt när det gäller oss själva. Fokuserar skolan på det som du är sämre på och behöver förbättra, så får du sämre resultat på allt.  
 
Fokus på det som är bra 
Forskning har visat att elever som fokuserar på det som de är duktiga på, blir duktigare på allt, även sådant som är svårt för dem. Det anser jag visar på att vi bör fokusera på det som vi är nöjda och tacksamma med när det gäller oss själva, så att vi kan känna oss mera nöjda med hela oss. Kanske långsökt för en del, men det fungerar väldigt bra och det är en del av det vi jobbar med i terapi och i Självskaparprogrammet. Att acceptera sig själv och känna sig nöjd med sig själv. 
 
Att tänka positivt om oss själva och vara nöjda gör oss duktigare och gladare. Lättare sagt än gjort, men kanske kan du hitta något att vara nöjd med. Det ska helst vara tre saker varje kväll som du skriver ner i en dagbok. 
 
Tack 
Att tacka andra är också viktigt och skapar lyckokänslor både i dem och i dig. När du fokuserar på allt som är bra, så blir det mer av det positiva, vilket skapar ringar på vattnet. 
 
Plötsliga händelser – positivt? 
När något plötsligt händer, så blir jag fortfarande ofta problemorienterad. Hur ska jag lösa detta? Hur ska jag fixa detta? Hur? Det bästa är om man kan tänka - ja, så kul, eller ja, det löser dig? Att omfamna det som kommer och se det positiva först. Jag blir bättre och bättre på det, men det är ändå en utmaning ibland. Det beror såklart också på vad som hänt. Är det ett dödsfall eller en olycka som drabbar ens nära och kära är det såklart inte alls lätt.  
 
Partner 
Hur är det med din partner, dem du lever med? Letar du efter deras negativa egenheter? Ja, de finns säkert där i massor. Tänk om du istället fokuserade på deras positiva egenheter och kunde ha positiva förväntningar, undrar hur livet skulle te sig då? 
 
Bli mer positiv 
Vill du jobba med dig själv kan du börja med en tacksamhetsdagbok. Varje kväll kan du skriva ner tre saker som du känner dig nöjd med under dagen. Det kan vara något du har klarat av, gjort, sagt eller hur du har varit mot dig själv eller någon annan. Det kan göra hela skillnaden. Känns det enklare så skriv i telefonens anteckningar eller något liknande. 
 
Du kan göra likadant när det gäller din partner. Skriv ner en till tre saker som hen gjort, sagt, fixat, ser ut eller liknande som du är nöjd med. Skriv ner det och säg det till hen, så skapar du positiva cirklar i din relation. 
 
Kram 
Anne-Lie  
 

 Länkar https://linktr.ee/kreativterapi 

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

-

Etiketter