Kreativ_Terapi varmare

Blogg

2021 > 03

Många som kommer till mig är ju lite trötta i huvudet av all stress och allt dom håller på med. Vi är människor är en helhet tänkter jag. Vi är kanske inte bara trötta av stress och vårt liv. Kanske är vi också trötta på grund av för lite motion, för lite lugn och ro, fel kost, fel relation, för mycket bråk, för lite som händer (hjärnstress) eller något helt annat.

Så när jag tittar på min egen helhet märker jag hur mycket framför allt också kosten och motionen gör på min pigghet. Där för varvar jag lite tips här!

Så jag fick lite tips av en Kineseolog-Homeopat om vad man kan äta för att bli piggare. Här kommer det ett tips och det är att äta Persilja.  

Persilja är jättebra för hjärnan för att vi ska bli lite piggare. Man kan använda det till allt möjligt göra en vanlig sallad och så ösa i massor med hackad Persilja, i sås, i mat, i köttfärs om du äter det och som dekoration ovanpå mat. 

Rå färsk okokt persilja ger mest, såklart.   

Du kan också göra Tabbouleh. En sallad från Libanon med persilja som grönt. Massor med persilja, hackade tomater och lök. Löken kan du välja själv. En del har salladslök eller rödlök och andra har gul lök i sitt recept. Citron, olivolja, salt och peppar.  Vill man ha den mer matig brukar det vara bulgur i, men du kan ju ta vilket du vill ris, matvete, korngryn eller qinoa eller något annat. Korngryn finns ju svenst och kräver lite längre koktid. Med qinoa får du ju protein i salladen också. Experimentera dig fram till det du gillar bäst. Gör sedan en jätteladdning så du kan äta av den åtminstone 2-3 dagar, sedan blir tomaterna dåliga.  

Ibland kan man göra grunden och bara blanda i tomaterna innan ätdags. Tomater innehåller och utsöndrar etylengas som gör att annat runt omkring blir dåligt fortare.
  
Så det var dagens mattips från terapeuten, och det kan behövas ibland! 

Ha det gott! 
Kram 
Terapeut Anne-Lie Fant 
Skapare av Självskaparprogrammet 

Läs hela inlägget »

Viljan finns i 3 olika styrkor, stark, god och smidig. Att använda rätt vilja vid rätt tillfälle kan vara är superviktigt.
 
Tre viljestyrkor
Det finns tre olika viljor eller egentligen viljestyrkor. Den goda, den smidiga och den starka. Ofta har vi tillgång till alla dem och kan använda dem i olika situationer. En del människor har väldigt mycket eller bara en vilja och det kan ställa till det för dem själva och deras omgivning. Då kan man behöva jobba med orsaker och försöka hitta en balans. 
 
Om viljan
Roberto Assagioli hette han som grundande psykosyntes. I kortet så tänkte han att människor ofta mår dåligt för att man inte lever sin fulla möjlighet, sin fulla potential. Han menade att vi syr oss själva med viljan och viljan är därför viktigt och spelar en central roll i våra liv. Han har skrivit en mycket tjock bok om viljan och alla dess aspekter boken heter om ”viljan”.
 
Starka viljan
Den första jag tänkte beröra är den starka viljan. Det är den som är väldigt bestämd och målinriktad, ibland alldeles förskräckligt stark. Den som driver oss att arbeta. Den som struntar i alla stress-signaler vi egentligen känner och som kan sluta med att vi bara går rakt in i väggen. Den är så stark så att den är för stark helt enkelt. 
 
Den goda viljan
Sen finns det den där goda viljan som är så där god att den nästan dryper. Ett tydligt exempel på för goda viljan är föräldrar som curlar sina barn. Alltså de föräldrar som har svårt att sätta gränser, för det är svårt när vi älskar våra barn så väldigt mycket. 
 
Ett exempel kan vara att min son han kastade pärlor vid en viss ålder, tror han var runt 3 år. Han tog sina systrars pärlburkar och kastade ut allt innehåll och ville naturligtvis inte plocka ihop det igen. Jag tog då hans lilla hand i min och plockade ihop pärlor tillbaka i burken med hans hand, även om jag fick ta en hel del själv. han skulle lära sig att plocka upp efter sig. Medan andra föräldrar kanske inte kan sätta dom gränserna utan tycker att ”ja, ja han är ju så liten och växer ifrån det”
 
I min värld så går han till kompisar och leker och gör likadant, då blir han ju inte särskilt populär om han kastar ut leksaker och pärlor överallt. Då kanske han aldrig får komma dit och leka, igen. Så jag kände mig tvungen att sätta den där gränsen. 
 
Den smidiga viljan
Den smidiga viljan, som är en kombination kan man säga, av den starka och den goda viljan. Den smidiga viljan tar hänsyn om ni tänker att ni är ute i skogen och går och tänker ”hur ska jag ta mig fram?” Jag ska från A till B, eller jag ska en runda. Hur kan jag då gå för komma dit jag vill, det kanske kommer ett berg i vägen, det kommer en bäck i vägen. Hur ska jag ta mig runt? 
 
En smidig vilja kollar omständigheterna och tar ett beslut med hänsyn till alla omständigheter.
 
Jämförelse alla 3 viljorna
I exemplet med pärlorna och sonen ovan skulle det kunna se ut så här när vi använder de olika viljorna. 

När man själv plockar upp pärlorna och tänker han är så liten då är det den goda viljan som blir för god om man inte sätter gränser. 
 
Den som tar handen på barnet och visar vägen och kanske till och med kan göra det till en lek vem av oss hinner ta upp flest pärlor i var sin burk, eller liknande vi använder den smidiga viljan. 
 
Den som bara tar barnets hand och plockar upp alla pärlor med den vare sig barnet är ledsen eller inte, använder den starka viljan. (Ps. Är inte riktigt bra, man behöver ha en dialog med sitt barn. De förstår inte konsekvenserna ännu av sitt handlade. Det dröjer mycket längre än vi som föräldrar tror.)
 
Smidiga viljan i vardagen
Jag tänker att det finns mycket att lära sig om den här smidiga viljan. Om du är en person som använder väldigt mycket stark eller god vilja. Så kan du behöva odla den smidiga viljan. Särskild om du driver dig väldigt starkt trots stress-signaler.
 
Hur kan du använda den smidiga viljan i din vardag så att du inte driver dig rakt in i väggen? Vad kan du göra avkall på? Vad kan du stärka upp? Vad kan du säga Ja till eller vad kan du säga nej till? Så att livet blir lite bättre och smidigare när den smidiga viljan får råda.  
 
Lycka till! 
Anne-Lie Fant 
 Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach 
Skapare av Självskaparprogrammet 
 
 
https://linktr.ee/kreativterap... 
 

Läs hela inlägget »

Alla har vi väl haft perioder i livet, semester eller annat, när det känns skönt att bara släppa alla tider som ska passas, plikter, kosthållning och annat. 
Det som först känns så fritt, härligt och glatt kan snart bli en fälla och tröttheten och uppgivenheten kan komma krypande. 
 
Negativa konsekvenser 
Det som händer när vi gör det för lång tid är en mängd negativa saker. Vänder vi på dygnet och inte får dagsljus så riskerar vi nedstämdhet eller depression, äter vi inte ordentlig, näringsriktig mat så blir vi tröttare och tröttare och kanske försöker vi kompensera detta, och bli piggare, genom att äta mer socker och annat onyttigt. Motionerar vi inte så blir vi ännu tröttare än innan. Allt som jag säger här kommer från forskning. 
 
Leva fritt 
Många som kommer till mig, framför allt unga människor, är väldigt bleka, trötta och hålögda. De har till exempel små eller stora problem med tvångshandlingar, ångest och de känner sig deprimerade. De har få eller inga kompisar. 
 
När jag börjar med mitt detektivarbete för att ta reda på varför de mår dåligt och hur de vill känna och leva, så kommer det ofta fram att de lever på nätterna. De äter bara när det är nödvändigt och bara det som är enkelt och snabbt. Ingen frukt och inga grönsaker så långt ögat når.  
 
Då vet jag att det bästa för att få dem på banan snabbt igen är sunda vanor. Vända tillbaka dygnet. Ta sig utomhus en stund varje dag i dagsljus. Äta bra mat. Inför framför allt mer frukt som enkelt ger hjärnan det den behöver - bara att ta och äta. 
 
Struktur 
Många av dem säger att dom har problem med struktur och ordning. Ingen ordning på dygn och mat och allt sånt där. Jag tycker självklart att man får leva precis som man vill och vill man må bra och vara mindre orolig och stressad och så mår vi riktigt bra av en viss struktur i alla fall.  
 
Kan inte struktur 
Har du de där rösterna i huvudet som säger att ”jag är inte sån”, ”jag kan inte” ”jag klarar inte struktur och ordning” då får du säga till dem att – Jag kan visst om jag vill. Hitta dina motröster och inför en liten förbättring åt gången så har du störst chans att lyckas. 
  
Mest lugn av yttre faktorer 
Det som är absolut bäst för att ge lugn inombords det är regelbundna måltider -  att äta frukost, lunch och middag varje dag. Regelbundna sovtider är också viktigt, dvs att försöka lägga sig på ungefär samma tid och gå upp på ungefär samma tid varje dag. Att gå upp en bestämd tid brukar komma automatiskt om man går och lägger sig en viss tid. Bästa tiden för maximal vila, det är mellan 22 och 06 - vilket känns jättekonstigt för många förstår jag. Ju äldre man blir, desto enklare blir det. Bara bestäm dig för att pröva det helt enkelt. Bestäm dig för att inom 24 timmar ska jag göra det. Vill du ha en förändring så bestämmer du att “ikväll går jag och lägger mig klockan 22” och så gör du det. Försöker bädda för att lyckas, som jag brukar prata om. 
 
Ha det gott! 
Lycka till! 
Terapeut Anne-Lie Fant 
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach 
Skapare av Självskaprogrammet 

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

-

Etiketter