Kreativ_Terapi varmare

Blogg

2020 > 11

 Såhär fram på höstkanten är det många som känner av mer höstlåghet, depression, nedstämdhet eller rädslor av olika slag. Ihop med alla dessa känslor kommer också ofta ångest.
 
Känner du igen dig? Det är okej och du är inte ensam. Det många däremot kanske inte vet eller funderar över, det är 
- Vad är ångest– Egentligen?
 
Vadå egentligen? Jo, jag säger jag egentligen, men inte av att jag inte har respekt för alla som har ångest och har det jättejobbigt. Utan, egentligen så är ångest en kroppslig, fysisk reaktion på händelser som händer och egentligen är det inte farligt.  
 
Genom att veta att ångest egentligen är ofarligt för oss, en reaktion som pågår i våra kroppar så kan du öva dig att tänka på att det inte är något farligt, även om det känns så. Kroppen har vant sig vid att reagera på det sättet ofta under lång tid.
 
Det är verkligen svårt och jobbigt för många som har ångest. Och man kan också ibland tvinga sig att göra saker trots ångest och så småningom så brukar den gå över. Det kan ju vara jättejobbigt, kännas som att bestiga berg och tårarna sprutar eller det känns omöjligt. Men – det funkar faktiskt! 

Kram
Anne-Lie 

Läs hela inlägget »

Har du en kritisk röst inuti? Nästan som någon som sitter på din ena axel och säger tråkiga och kritiska saker till dig?

En eller flera kritiska röster som vi ofta har i huvudet som säger olika saker till som, jag är sån eller jag är sån och jag kan inte det och jag kan inte det och nu misslyckades du igen! Fasiken vad är dålig och allt vad de här rösterna kan säga.

På yoga kallar man det ju för tjattrande apor Dom stör oss inuti liksom inuti liksom om tjattrar så mycket med den här kritiken. Så vi har svårt att fokusera på det vi verkligen vill.

I Norge så kallar man det för apekatter, alltså de här tjattrande aporna. Jag tycker apekatter var väldigt roligt.

Jag tänker att det är vårt jobb som människor att hålla i våra apekatter så att de inte tjattrar så. Lära dem att bli tysta. 

Ett steg i den riktning är att börja lyssna på dem. Vad säger de egentligen? Vill jag höra på det där? Kan jag hitta på något annat någon motröst till de där rösterna. Och framförallt kanske börja meditera, mindfullness eller bara djupandas så att det lugnar ner sig lite där inne.

Lycka till och ha det fint!

Kram
Anne-Lie ⁠


Länkar https://linktr.ee/kreativterapi

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

-

Etiketter