Kreativ_Terapi varmare

Konflikter, när kan man vända dem? 

Det finns väl inget så härligt som en fungerande relation, familj eller vad det kan vara. Högt i tak, humor och att alla hjälps åt. Trots det har väl de flesta någon gång varit i en diskussion eller fått en utskällning av en familjemedlem (åtminstone kändes det som en utskällning). När blir debatten, diskussionerna eller ironin en konflikt, och hur kan man hantera det? 

När börjar man bråka?
I en parrelation brukar diskussionerna och bråken komma när nyförälskelsefasen passerat och vi kommer in i nästa fas av relationen. Här ändrar sig kemin i hjärnan och vi börjar ofta ifrågasätta vår partner och reta oss på hens egenheter. Vi har kanske blivit mer bekväma med varandra också, så att vi vågar visa mer och mer vem vi egentligen är. När och hur utvecklas diskussionerna och meningsskiljaktigheterna till ett problem eller en konflikt? 

När ska man ta tag i bråken?
Många par hamnar i den här situationen då och då, en del fastnar i det och kommer aldrig ur det. Den stora frågan är: När ska man ta tag i det? Kanske tänker du: Det är  för tidigt och jag skapar problem av något som egentligen inte är ett problem. Då kan det bli för sent och så blir konflikten för stor för att kunna lösas på ett enkelt sätt. Finns det barn med i bilden så blir det ju svårt för dem också, om det är mycket diskussioner och debatter i en familj. 

Rätt att vara utåtagerande?
En del personer anser också att man har rätt att vara utåtagerande och arg. Man kan till exempel vara arg på sig själv, eller på att något gick fel på jobbet och sedan komma hem och skälla och gå an över det. I en del familjer är det helt ok att göra så för det är inte partnern som man skäller på egentligen. I andra familjer tänker man att det går ut över partnern och att det inte är rätt. I en parrelation är det viktigt att man har samma uppfattning om vad som är ok att göra i just den familjen. 

Finns det något facit på när man ska ta hjälp?  
Friedrich Glasl, en österrikisk konfliktforskare har i forskning kommit fram till en konflikttrappa om 9 steg, som bara bär neråt till värre och värre konflikter.  
 

  1. Diskussion och argumentation. 
  2. Debatt och polarisering. 
  3. Köra över motparten. 
  4. Nidbilder, svartmålning. 
  5. Förlora ansiktet. Alla ska veta hur hemsk motparten är. 
  6. Strategiska hot. 
  7. Begränsad förintelse. Jag ska lära dig en läxa. 
  8. Angrepp mot viktiga/känsliga punkter.  
  9. Total förintelse av motparten önskas.  


Kan man komma tillbaka från hemska bråk?
Enligt Glasl är det möjligt att komma tillbaka till en bra relation när konflikten fortfarande befinner sig i steg 1-3. Man kan då hitta en win-win lösning, om parterna tillsammans får stöd i processen av en tredje part. Det kan t ex vara en chef, om det är på jobbet, eller en parterapeut om det är en parrelation. Då ska parterna sätta sig ner och diskutera lösningar och lyssna på varandras upplevelser av konflikten. Även i steg 5-7 är det möjligt att komma tillbaka till en fungerande gemenskap. I fas 8 och 9 är det kanske inte omöjligt, men i alla fall betydligt mycket svårare. 

Det som behövs, enligt Glasl, är regler för hur man ska uppföra sig mot varandra och att man löser konflikter direkt. Det kan vara spelregler som man arbetar fram gemensamt. Dessa spelregler behövs också under konfliktlösningen. 
 
En viktig faktor är att parterna förstår hur de själva bidrar till sina relationer genom sitt sätt att vara. Att hitta vägar att skapa positiva mönster, det vill säga hur man på ett positivt sätt kan bidra till sin partner, sin familj och till gemenskapen. Kanske också vad man själv kan behöva hjälp med för att hålla sig lugn. I vissa fall kan man då be om det stödet från sin partner. Fundera på vad du kan göra för att ni ska ha det bra tillsammans och leva i lugn och harmoni. 
 
Kram
Terapeut Anne-Lie Fant  
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach  
Skapare av Självskaprogrammet  
  
 https://linktr.ee/kreativterapi  
Länkar i bio 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln