Kreativ_Terapi varmare

Hur vet man när man stressar för mycket? 

 Den frågan får jag ofta och det är så olika från människa till människa. En del människor kan jobba otroligt mycket i långa perioder - kanske år - och det fungerar jättefint. Så helt plötsligt händer det något och skutan kantrar och vips är personen utbränd. Jag har varit med om många, många exempel på det. 
 
Det kan också vara så att någon har jobbat mycket och hårt under tung arbetsbörda och det har gått bra. Så helt plötslig får man en ny chef och en ny trygghet på jobbet. I samband med det får man kanske nya arbetsuppgifter som man inte riktigt känner sig bekväm med. Det kanske blir droppen som får den personens bägare att rinna över. Och man går in i väggen.  
 
Ett annat exempel kan vara en person som driver ett företag, sköter i princip allt själv och har många anställda. Driver företaget framåt och det går bättre och bättre. En VD eller chef behöver anställas. Företagsledaren tror att allt ska bli enklare men tyvärr fungerar inte VDn eller chefen och då blir det droppen som leder till utbrändhet. 
 
Exemplen är oändliga. Obs! Påhittade exempel. 
 
Varningstecken 
Det finns mängder med varningstecken. Hjärnan är så finurlig, den försöker rationalisera, liksom bortförklara, våra stressymptom och därför är det så svårt att upptäcka dem i tid. Här kommer 8 stressymptom, med hur de yttrar sig tagna från hjärnfonden.se med lite tillägg från mig. 
 
Sömnstörningar 
Du känner dig ofta energilös eller har en fysisk trötthet som inte går att vila bort. Det är svårt att varva ner och koppla av. Du har svårt att somna eller du vaknar på natten och har svårt att somna om. Du vaknar ofta mellan kl. 3-4 och sedan kanske du inte somnar om mer, eller somnar precis innan klockan ringer och du måste upp.  
 
Försämrat minne och koncentrationsförmåga 
Du har svårt att koncentrera dig och minnet blir sämre. Mitt tillägg: Det kan yttra sig så att du glömmer vad det är du har tänkt att du ska göra härnäst eller att du glömmer vad du har tänkt att säga. Du får leta efter ord ibland, du kanske ser tydligt för ditt inre vad du vill säga, men hittar inte rätt ord. 
 
Förändrad sinnesstämning 
Du är lättirriterad och får starka känsloreaktioner. Du får yrsel, ångest, känner dig nedstämd och orolig och fastnar i negativa tankar. Du blir känsligare för sinnesintryck som ljud och ljus. 
 
Svårigheter att hantera krav och tidspress 
Det blir svårare att hantera krav och du känner att tiden inte längre räcker till för din familj, vänner eller arbete. Du upplever att det inte finns något tid för dig själv och det som du tycker är roligt. 
 
Kroppsliga symtom 
Du får värk i olika delar av kroppen som nacke, axlar och rygg. Du får spänningshuvudvärk och ont i magen och musklerna värker och blir spända och stela. Du kan få ont i magen av oro att inte hinna, inte orka, inte göra tillräckligt bra. Hård eller lös i magen, ofta tvärtom mot vad du brukar. 
 
Påverkat hjärta och immunförsvar 
Stress kan påverka immunförsvaret negativt och du blir känsligare för infektioner. Det gör också att hormoner frisätts som höjer blodsockret och pulsen och kan ge hjärtklappning. Du blir förkyld ofta, ligger med migrän, så kallat ryggskott eller liknande, framförallt när du har planerat att vara ledig.  
 
Förändrat socialt liv 
Du väljer bort vila, fritidsaktiviteter, intressen, nöjen eller att umgås med familj och vänner. Du tappar lusten för sex. 
 
Sämre återhämtningsförmåga 
Du återhämtar dig inte lika snabbt som du brukar. Hur mycket du än vilar, är det svårt att ladda om batterierna. Mitt tillägg: Du kan känna dig småstressad och rastlös fast du vet att du gjort allt du behöver just nu och kan ta ledigt över helgen. Saker ligger och gnager i ditt medvetande.  
 
Glädjen försvinner 
Varningstecknet som jag upplever som allvarligast är när glädjen försvinner i livet, på  jobbet och i allt annat. Inget är riktigt kul längre då är det fara och färde. Då behöver du verkligen dra i handbromsen ordentligt och vara sjukskriven en period. Jag skulle vilja säga att du kommer att känna att det är omöjligt att vara hemma med din stressade hjärna. Kanske är det verkligen så att du har en unik position på ditt arbete och det känns som om hela företaget eller arbetsplatsen står och faller med din närvaro.  
 
Brutal 
Nu tänker jag vara lite brutal. Skulle du dö plötsligt så kommer företaget eller arbetsplatsen att ”leva” vidare, det gör de alltid. Det blir grus i maskineriet såklart,  men det reder alltid upp sig. Försök ha det i åtanke och prioritera att du får må bra igen och tillfriskna från din utbrändhet eller nästan utbrändhet.  
 
Förebygg
Hur det än är för dig, så är mitt bästa tips att stanna upp och andas några djupa andetag och börja reflektera över hur stressigt det är för dig. Planera i minst 2 kvällar om 2 timmar vardera ”slappa/gör vad du vill tid” och minst en halvdag på helgen. Se till att du har kul minst 1-2 av dessa tillfällen. Kanske behöver du fundera över vad du tycker är kul. 
 
Lycka till!  
Terapeut Anne-Lie Fant  
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach  
Skapare av Självskaprogrammet  
   
 
 
https://linktr.ee/kreativterapi  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln