Kreativ_Terapi varmare

Vad är det bästa tricket för mer sex i en relation?

 Hur har ni det med närhet, intimitet och sex i er relation. För många blir det slentrian och efter nyförälskelsen tar slut blir det allt mer sällan. Det finns tusen orsaker till det. Känns det ok för er båda att det försvinner, så är det ok att det försvinner. Men för de flesta är det en viktigt del av en parrelation. Idag tar jag upp en sak per kön som dramatiskt kan förbättra ert sex- och samliv. 
 
Längtan
Finns det en längtan längst där inne i dig efter mer närhet, intimitet och sex, men det kanske känns för jobbigt, stressigt och när ska vi hinna med det också. Känns det nästan som att ni blir för nära och du känner det som att det är enklare att låta bli. Då vill jag uppmana dig att söka lite djupare inom dig. Vad är det egentligen som hindrar dig eller er båda? 
 
Viktigt eller oviktigt?
Man brukar säga att om sex- och samlivet inte fungerar som man vill, oavsett hur det är så betyder det 90% av relationen. Om det fungerar som man vill så betyder det 10% av relationen. Vilket jag kan tycka är ganska intressant och enligt min erfarenhet från mitt eget liv och de liv jag får dela i terapirummet så är det sant.
 
Fungerande sex- och samliv
Hur får man sex- och samlivet att fungera år efter år? Det finns många faktorer som är viktiga och jag tänkte inte ta upp alla här. Först behöver vi komma ihåg att vi fortfarande är grottmänniskor. Så vi reagerar många gånger som de grottmänniskor vi är. 
 
Mer sex – kvinnor
För kvinnor gäller det då att partnern lyssnar på henne och ser henne. Det betyder INTE att du ska lösa hennes problem, hon vill bara prata om dem. Desto mer hennes partner lyssnar, desto mer känner hon sig nära, desto mer nära hon känner sig, desto mer lust får hon. Så det är tricket om din partner är en kvinna. 
 
Mer sex – män
Om din partner är en man, då behöver han känna att du är nöjd med honom och det han gör för dig och er familj. Desto mer nöjd du är och uttrycker det, desto mer känner han att klarar av sin roll (på ett omedvetet plan) och desto mer lust får han.
 
Problem
Ett litet problem här är att så fort du pratar finns det en risk att han tror att du är missnöjd. Så det gäller för både kvinnor och män att minnas detta. Alltså för en man att kunna ta emot och hålla en del prat och för kvinnor att bli duktiga på att uppmärksamma hans försök. I äldre generationer är det här än mer tydligt. 
 
Ps. Det är inte meningen att man ska lyssna hur mycket som helst. Det går utmärkt att ställa en klocka på 20 min och lyssna på varandra. Hur har du det i dag? Eller, hur är det att vara Stina/Sven idag?
 
Ps2. Jag har haft par som varit ihop sedan de var unga och nu en bit in i pensionsåldern som efter bara ett samtal hos mig hittat vägar att lyssna och berömma och fått igång sex- och samlivet igen på ett sätt som båda är riktigt nöjda med. Även unga par som just kommit ut ur nyförälskelsen. Så det fungerar i verkligheten, det vet jag. 
 
Lycka till! 
Terapeut Anne-Lie Fant 
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach 
Skapare av Självskaprogrammet 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln