Kreativ_Terapi varmare

Vad bidrar du med när det blir som bäst i din relation? 

Hur har du det i din relation? Vad beror det på? 
Förr förstod jag verkligen inte det där med att man måste jobba på sin relation. Jag tänkte att relationer bara existerar och att människor bara är. Det stämmer verkligen inte. Det är en himmelsvid skillnad på att bara leva som man själv vill utan att ta hänsyn till sin partner och hur hen vill leva och att tänka på hur man själv kan förbättra relationen.  
 
Medberoende - Självcentrering 
I en relation kan det lätt bli så att man fokuserar så mycket på sig själv och på hur man själv vill ha det så man glömmer att ge kärlek, uppmärksamhet och bekräftelse. Det kan också vara helt tvärtom, att du glömmer dig själv och bara fokuserar på din partner och blir helt medberoende till honom eller henne. Inget av detta blir riktigt bra för relationen. 
 
Tänka, tänka, tänka 
Vi som människor är problemfokuserade, vår hjärna liksom letar efter saker att tänka på och då i första hand problem som vi vill lösa. Vår älskade blir lätt ett sådant problem, som vi ska lösa. Kanske inte hela honom eller henne men något som hen gör, säger eller inte gör eller säger. Vår hjärna gillar att vara upptagen och tänka och fundera. 
 
Trygga personer 
Det optimala är att det är två trygga vuxna som ingår i en relation, men så är det ofta inte. Är det två trygga personer som möts i en relation så kan det fungera riktigt bra, om skuld och skam också håller sig borta. Man säger vad man tycker, ger sig ibland, får som man vill ibland, och kompromissar däremellan. Det är viktigt att man inte bara kompromissar för då kan man lätt få en känsla av att aldrig få som man vill.  
 
Otrygga personer 
När en eller båda i en relation har vad vi på fackspråk kallar en otrygg anknytning så är det svårt att vara trygg i en relation. Enkelt uttryckt så kan man säga att otryggheten inom en person ofta skapar olika otrygga punkter i en relation. Det är också lättare att bli triggad och börja bråka om något. Alla har vi olika känsloankare som aktiveras av andra personer på olika sätt. Det som aktiveras gör att vi går igång och tänder på alla cylindrar eller i alla fall några cylindrar, som man brukar säga.  
 
Hur blir en relation bra? 
Hur kan vi skapa en bra relation med de förutsättningarna? Vi kan försöka att hitta var vårt känsloankare sitter fast, bara det gör att det ibland släpper och vi triggas inte mer av just den saken. Vi kan också se och lära oss känna igen när vi blir triggade och stoppa bråken på en gång genom ett kodord, eller genom att bara säga nu håller jag på att gå igång, kan vi backa lite och sluta prata om detta eller ta det en annan dag. 
 
Vi kan också förebygga konflikter genom att hela tiden se det positiva i oss själva och vår partner och berätta om det som är bra för henne eller honom och för oss själva. Vi behöver också hålla våra skuld- och skamkänslor i schack. 
 
Ha det gott!  
Lycka till!  
Terapeut Anne-Lie Fant  
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach  
Skapare av Självskaprogrammet  
 
https://linktr.ee/kreativterapi 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln