Kreativ_Terapi varmare

Självkänsla är bästa outfiten! Eller hur? 

Det sägs att självkänsla och inre trygghet gör en person extra tilltalande, vad tänker du om det? 
 
Vad gör du om du saknar självkänsla? Mest troligt gör du som de flesta andra, du fejkar. Funkar det då? Nja, det kan kanske fungera om självkänslan inte är jättedålig. 
Många går omkring med en fråga inom sig - när ska de komma på mig? Den är riktigt vanlig när man saknar självkänsla, men har gott självförtroende.  
 
Har du haft den, självkänslan, så självklar för många barn? Känslan av att du älskar dig själv inifrån och ut och att du är helt ok som du är och att livet är gott. Många tappar den senare, om inte jättetidigt, så i alla fall när de blir tonåringar.  
 
Har du tappat självkänslan? 
För många kvinnor försvinner den i 14-15-årsåldern, när de ska hålla i ett föredrag eller en presentation i skolan. Ibland försvinner den mycket tidigare när vi förstår att vi måste vara duktiga för att få mer kärlek och utvecklar strategier för det. Dessa strategier har vi klart för oss redan före 1,5 års ålder, säger forskarna. 
 
Får vi inte kärlek genom att vara oss själva utan bara genom att vi presterar något, då får vi ingen självkänsla. Så enkelt är det! 
 
Hur får man tillbaka självkänslan? 
Du behöver jobba igenom ditt bagage och hitta empatin med dig själv som liten. Det är nyckeln att hitta sin självkänsla igen.  
 
Förutfattade terapi-idéer 
Nu tänker du kanske att det är typiskt en terapeut att tänka så, allt har med barndomen att göra. När det gäller just självkänslan så stämmer det faktiskt att det har med barndomen att göra.  
 
De flesta människor jag möter har uppfattningen att de har haft en bra eller till och med en fantastisk barndom. Det var den nog på många sätt.  
 
Duga utan prestation 
Det viktiga att komma ihåg är att majoriteten av alla föräldrar vill sina barn väl och gör så gott de kan. Det är inte alltid tillräckligt sett ur barnets synvinkel. Barn kan såklart inte heller växa upp helt utan frustrationer för då skulle man inte få någon psykisk styrka. Samtidigt är det så att många av oss har fostrats till att man måste göra si och vara så och passa in. Allt gjort i välvilja, men barnets känsla blir att hen inte duger som hen är. Vilket i sin tur skadar självkänslan. 
 
Läka självkänsla 
Kan man läka självkänslan? Ja, det går. Genom att jobba igenom sin barndom så kan man hitta tillbaka till sin medfödda självkänsla.  
 
Kram 
Terapeut Anne-Lie Fant   
Skapare av Självskaparprogrammet 
  
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach 
 
 
https://linktr.ee/kreativterapi  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln