Kreativ_Terapi varmare

Tänker du för mycket?

Många som kommer till mig säger att de tänker för mycket, tankarna bara snurrar hela tiden och de går inte att stänga av. 

Då kan jag komma med lite lugnande besked. Hjärnan gillar att tänka mycket – det är helt okej. I yogan pratar man om sinnet och att vi har tjattrande apor där. Tjattrande apor, så kan man verkligen uppleva sina tankar om man inte arbetat med att stilla dem. 

Många gånger kanske det handlar mer om ”vad vill man tänka på” eller egentligen “vad man inte vill tänka på”.   

Många som kommer till mig har så kallade katastroftankar. Man spelar upp värsta scenariot av många vardagliga händelser. Tankarna snurrar på och blir värre och värre och man tänker - kanske det här kommer att hända eller det här och så blir man är orolig och rädd för saker. Man hittar alltid värsta scenariot som åker runt, runt i huvudet. Det blir väldig jobbigt, tar energi och sliter på humöret.  

Då behöver man kanske jobba med de här tankarna och med sig själv för att hitta en väg ut för att kunna tänka på det man verkligen vill tänka på. Alltså roliga tankar, t ex att lära sig nya saker.  

Ofta när man mår dåligt så finns det inget utrymme för någonting annat, all energi slukas av det här ””må-dåligt-hålet”.  

Väldigt många har katastroftankar eller väldigt mycket rädsla och oro. Det behöver inte vara så, man kan jobba igenom det och komma ut på andra sidan med lugn och ro i huvudet. Tänka på roliga saker. Vad man tänker på är viktigast.  

Inte ATT vi tänker för mycket. Vi tänker, vi är tänkande människor. Vi löser problem, det är därför vi kommit så långt i evolutionen, tänker jag.  

Praktisera mindfulness eller meditera så bli du så mycket lugnare inuti. Efter 8 veckor med daglig träning i mindfulness har forskarna visat att lugn- och roområdena i hjärnan har vuxit. De har också påvisat en mängd andra fördelar, till exempel lägre vilopuls och bättre sömn. Människor med olika sjukdomar som försämrat hjärnans funktion återhämtar sig snabbare med mindfulness, de hittar till exempel orden och språket snabbare.  

När man blir fri från sitt bagage då blir det också lugn och ro inuti. Då slutar de där katastroftankarna ofta, då slutar oron, då hittar man sig själv och börjar våga lita på sig själv. Självkänsla, trygghet och glädje – inifrån och ut. Man kan fokusera och koncentrera sig på ett annat sätt, tänka positiva tankar. Detta jobbar vi med i  Självskaparprogrammets sista del ”Bli fri inuti”.  

Vill man få fler positiva tankar är  det bra att börja tänka på vad man är tacksam för. Att se allting som man gör bra. Tacksamhet för sin egen skull. Tänk  - den här kroppen som tar mig dit jag vill. Kroppen som kanske har fött barn, kroppen som har skadat sig och tillfrisknat, processar min mat, fyller min kropp med syre och luft, som gör att jag lever och får vakna varje dag. Sådana tacksamhetstankar.  

Du gör mycket som är bra också men du är bra också för att du finns, tänker jag. Fokusera på det om du ska vända trenden med jobbiga tankar. Lycka till! 

Terapeut Anne-Lie Fant
Skapare av Självskaprogrammet
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach


https://linktr.ee/kreativterapi 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln