Kreativ_Terapi varmare

Dålig självkänsla, hur är det?

Är du en katt som ser dig själv som ett lejon, då har du en väldigt starkt och trygg självkänsla. Är du ett lejon som ser dig själv som en katt då skulle jag säga att dig självkänsla är dålig.

Dålig självkänsla, hur är det?
Du känner dig kanske bara glad när du har presterat något. Det kanske inte ens är något du själv tycker är bra, men du har i alla fall gjort något. 
 
Du har mycket tankar som går i stil med - jag eller det duger ändå inte, allt är emot mig, allt är jobbigt, ingen ser mig, jag får inte något tillbaka fast jag ger så mycket, det blir ändå inte som jag tänkt, ska det aldrig ta slut, ingen idé att försöka det blir ändå inget bra osv.  
 
Exempel 
Du går omkring i mataffären och ser någon som du känner och gillar och vill prata med. I stället för att gå fram till personen så tänker du - äh, det är ingen idé, hen vill säkert inte prata med mig ändå. 
 
Du börjar på ett nytt jobb eller en ny utbildning, glad i hågen tänker du att det här blir nog bra. Snabbt hittar du fel på det nya stället och känner att du inte passar in, ofta härdar du ut ändå. 
 
Har du dålig självkänsla kan du ha många vänner/kompisar men ingen riktigt nära vän som du känner verkligen ställer upp och bryr sig om på djupet. 
 
Ibland har du lätt att skaffa nya vänner, men det är mer ovanligt. Du hittar i så fall raskt fel på dem. Här finns massor med underliggande förklaringar. 
 
Du är rådd för att gå utanför din vanliga komfortzon, trots att du nästan vill kräkas av uttråkning. Det vanliga och invanda känns tryggt och ofarligt för dig. 
 
Självkänsla  
Självkänsla handlar enkelt uttryckt om att man känslomässigt anser sig ha rätt till sin plats i världen. Man kan ta plats utan att det blir jobbigt, eller att man ursäktar sig.  
Man står för sin åsikt, trots att andra tycker den är konstig eller annorlunda. Det blir inte otryggt inom en sådan person även om hen blir ifrågasatt. 
 
Självförtroende 
Självförtroende handlar om att man tror på och vet att man kan olika saker. Att man är duktig och presterar det man själv vill och kan. Man behöver bekräftelsen som kommer av att vara duktig för att känna sig trygg inombords. Det kan gå så långt att man inte kan låta bli att göra saker hela tiden för att man ska duga för sig själv och även för andra. Man kan ju gilla att vara aktiv och göra saker men kan man inte ta det lugnt alls, då har man troligen problem med att man försöker dölja sin dåliga självkänsla bakom görandet. Man döljer det både för sig själv och andra. 
 
Tomhetskänslor 
Har du tomhetskänslor? Tänker  du ofta “Jag duger inte”. Tänker att “Snart kommer de på mig. De vill nog helst inte prata med mig” och liknande. Då har du dålig självkänsla.  
 
Vi kan ha olika mycket självkänsla eller trygghet inom oss kan man säga. En riktigt stark person med mycket självkänsla tappar i princip aldrig bort sig. En otrygg person som har  väldigt lite eller nästan ingen självkänsla, tappar lätt bort sig själv och faller i händerna på andra människors vilja och åsikter. 
 
Självkänslan får vi med oss från barndomen och uppväxten. Det kan så klart hända saker som bryter ner oss även senare i livet, men i huvudsak kommer det från barndomen. Det går att reparera och bygga upp självkänslan igen genom terapi, vilket ofta är en ganska lång process.  
 
För mig och för dem jag har hjälpt har det varit värt allt att hitta sin självkänsla, livsglädje och trygghet inifrån och ut. 
 
 
Kram 
Anne-Lie  
 
Länkar https://linktr.ee/kreativterapi 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Evalena » Får man vara långsam? :  ”Så rätt och bra skrivet. I min tankevärld snurrar samma saker. Vart är vi på väg..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln