Kreativ_Terapi varmare

Skapa lyckokänslor! 

Tack är ordet som skapar lyckokänslor och har en rad andra positiva effekter. Kan du flytta fokus från problemlösning, som ofta är vårt naturliga tillstånd, till att se allt du kan vara tacksam för, så ökar du dina lyckokänslor. 
 
Fokus på problem 
Problemlösning har gjort att människan har kommit så här långt i evolutionen, men det är inte alltid så gynnsamt när det gäller oss själva. Fokuserar skolan på det som du är sämre på och behöver förbättra, så får du sämre resultat på allt.  
 
Fokus på det som är bra 
Forskning har visat att elever som fokuserar på det som de är duktiga på, blir duktigare på allt, även sådant som är svårt för dem. Det anser jag visar på att vi bör fokusera på det som vi är nöjda och tacksamma med när det gäller oss själva, så att vi kan känna oss mera nöjda med hela oss. Kanske långsökt för en del, men det fungerar väldigt bra och det är en del av det vi jobbar med i terapi och i Självskaparprogrammet. Att acceptera sig själv och känna sig nöjd med sig själv. 
 
Att tänka positivt om oss själva och vara nöjda gör oss duktigare och gladare. Lättare sagt än gjort, men kanske kan du hitta något att vara nöjd med. Det ska helst vara tre saker varje kväll som du skriver ner i en dagbok. 
 
Tack 
Att tacka andra är också viktigt och skapar lyckokänslor både i dem och i dig. När du fokuserar på allt som är bra, så blir det mer av det positiva, vilket skapar ringar på vattnet. 
 
Plötsliga händelser – positivt? 
När något plötsligt händer, så blir jag fortfarande ofta problemorienterad. Hur ska jag lösa detta? Hur ska jag fixa detta? Hur? Det bästa är om man kan tänka - ja, så kul, eller ja, det löser dig? Att omfamna det som kommer och se det positiva först. Jag blir bättre och bättre på det, men det är ändå en utmaning ibland. Det beror såklart också på vad som hänt. Är det ett dödsfall eller en olycka som drabbar ens nära och kära är det såklart inte alls lätt.  
 
Partner 
Hur är det med din partner, dem du lever med? Letar du efter deras negativa egenheter? Ja, de finns säkert där i massor. Tänk om du istället fokuserade på deras positiva egenheter och kunde ha positiva förväntningar, undrar hur livet skulle te sig då? 
 
Bli mer positiv 
Vill du jobba med dig själv kan du börja med en tacksamhetsdagbok. Varje kväll kan du skriva ner tre saker som du känner dig nöjd med under dagen. Det kan vara något du har klarat av, gjort, sagt eller hur du har varit mot dig själv eller någon annan. Det kan göra hela skillnaden. Känns det enklare så skriv i telefonens anteckningar eller något liknande. 
 
Du kan göra likadant när det gäller din partner. Skriv ner en till tre saker som hen gjort, sagt, fixat, ser ut eller liknande som du är nöjd med. Skriv ner det och säg det till hen, så skapar du positiva cirklar i din relation. 
 
Kram 
Anne-Lie  
 

 Länkar https://linktr.ee/kreativterapi 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln