Kreativ_Terapi varmare

Vad stressar dig mest? 

Stress är en sorts urinstinkt kan man säga. Vi reagerar som våra förfäder gjorde när de behövde fly från vilda djur eller andra faror. Reptilhjärnan slår till när vi är under attack. Adrenalinet strömmar till och vi klarar det där lilla extra som att fly eller slåss.  
 
Idag uppstår stress ofta på grund av att vi känner oss otillräckliga. Det blir samma reaktion som förr när vi blev anfallna och vi klarar lite till. Det är ju väldigt bra.  

Stressrush
När vi får stressrush ofta, flera gånger varje dag, då blir det inte bra för oss. Adrenalin-tillverkningen måste gå på högvarv hela tiden och det sliter hårt på kroppen och knoppen. Så småningom får vi allt högre stressnivåer i kroppen och vi får allt svårare att varva ned. Det blir en ond cirkel som ofta leder till utmattning och/eller utmattningsdepression. 
 
Vila 
Det viktigaste är ordentlig återhämtning. Att kunna stressa av. Så länge du har ordentliga återhämtningsperioder - kvällar, dagar och helger så är det inte farligt att ha det riktigt stressigt ibland.  
 
Positiv och negativ stress 
Ibland talas det om positiv och negativ stress. Positiv stress är när vi till exempel vill prestera mer på jobbet och därför lägger i en högre växel. Negativ stress är när vi känner att vi bör eller måste göra något och inte riktigt klarar av det. Negativ stress kan också vara när resurserna inte räcker till det som du tycker att de borde räcka till, på jobbet till exempel. En del menar dock att all stress är skadlig om det blir för mycket, för länge eller för ofta som jag beskrev ovan.  
 
Hjärnstress 
När vi har för lite att göra eller känner att vi inte bidrar till samhället eller inte får vara med i gemenskapen, så känner vi oss också stressade. Det kallas för hjärnstress. 
 
Min resa 
För min del har jag märkt att olika saker har stressat mig genom livet. När jag har mått dåligt inuti har jag blivit stressad av oordning omkring mig. När jag mår bra inuti däremot, då kan jag ha det ganska stökigt och oorganiserat omkring mig utan att det bekommer mig alls. 
 
I mitt vardagsliv är det inte alls så mycket stress längre, men jag kan ändå känna mig stressad. Den känslan av stress tror jag mest är en rest ifrån att jag har varit stressad under en så lång period av mitt liv. 
 
Vad stressar dig mest? 
Kan du gå tillbaka och se på olika händelser när du har blivit rejält stressad så kan du också se dina egna stressmönster. Kanske finns det något sätt att ta bort just dessa stressmoment och på så sätt minska din stress ordentligt. 
 
Kanske kan du också komma underfund med hur du kan återhämta dig oftare, djupare eller i lite längre perioder. För att skapa ett bra liv som är hållbart. 
 
Vad stressar dig mest i ditt liv just nu? Finns det något du kan göra, tänka på eller förändra för att minska din känsla av stress kring det som stressar dig mest? 
 
Kram 
Terapeut Anne-Lie Fant  
 
Länkar https://linktr.ee/kreativterapi 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln