Kreativ_Terapi varmare

Behöver du anpassa livet? 

Jag har lärt mig att aktivitetsanpassning handlar om att människor med olika sjukdomar behöver anpassa sina aktiviteter så att inte orken tar slut. Jag tänker att vi alla borde tänka så. Vi borde se till att vi mår bra hela tiden. När vi bara kör på trots att vi inte mår bra, då tär vi på oss själva och krisen kommer närmare.  
Kanske är det lättare att aktivitetsanpassa av egen, fri vilja, innan krisen kommer för att slippa vara tvungen att du göra det sedan. Vad säger du? Är det din hjärnas tid nu? Att den får bli lyssnad på nu? 

Stressad eller utbränd? 
Har du ibland gråten i halsen för att du är så stressad eller trött? Glömmer du ibland vad du just höll på med? Flimrar det någon gång framför ögonen eller känner du av yrsel? Har du svårt att prioritera?  

Du kanske säger till dig själv: “Jag tar ledigt på fredag så kommer jag att vara som vanligt igen på måndag”. 

När vi bara kör på utan att tänka på hur mycket ork vi egentligen har, vilket jag själv gjorde i många år, så brakar vi till slut in i den berömda väggen. Vi tror att bara vi tar lite extra ledigt så ordnar det sig och väggen flyttas längre bort. Visst orkar vi ett tag till men bara tillfälligt. Vi studsar mot väggen kan man säga och då lever vi farligt. Då är det är dags att backa och tänka efter hur du kan aktivitetsanpassa ditt liv. 
När du är så trött att du har gråten i halsen och bara jag får vila och vara i fred några timmar så blir det bra. Då har det gått för långt. 

Terapeut och utbränd 
Trots att jag hade en terapiutbildningen i bagaget och trodde att jag visste hur mycket jag orkade brakade jag in i väggen. Jag lyssnade inte på min kropp när yrseln kom, som läkarna konstaterade berodde på stress. Jag saktade ner tempot lite, tog lite ledigt och mediterade. Då blev det bättre - tillfälligt, men kom tillbaka gång på gång. Jag var så yr att när jag gick i korridoren på jobbet, fick jag  hålla mig i väggen. Min största rädsla var att folk skulle tro att jag var full trots att alla visste att jag knappt drack alkohol. Det känns konstigt nu i efterhand när jag ser tillbaka på mitt beteende. Det var först när jag ramlade och fick min tredje hjärnskakning och sedan började jobba för tidigt och blev riktigt utbränd, som jag förstod att mitt sätt att leva inte fungerade. Jag började leta efter ett nytt sätt att leva och släppte det gamla. 

Aktivitetsanpassning gäller det alla? 
Aktivitetsanpassning önskar jag skulle gälla alla. När du är trött, då är det dags att vila. Vi har rätt att ha ett liv utanför arbetslivet. Vår hjärna behöver 3-4 timmars aktiv vila per dag. Aktiv vila betyder att hjärnan får tänka fritt och inte styras av måsten. Har du svårt att sova, kan det vara en anledning till att du vaknar, hjärnan har inte fått sin tanketid. 

Ps. 
Stress kommer också av att ha för lite att göra. Då kan vår hjärna bli stressad, det kallas för hjärnstress. 

Kram 
Terapeut Anne-Lie Fant  
Länkar https://linktr.ee/kreativterapi 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln