Kreativ_Terapi varmare

Längtar ni efter lugn och ro i relationen? 

Många som kommer till mig och är i en relation får inte med sig sin partner fast att båda parter upplever att de har relationsproblem. Då får vi jobba tillsammans med det som är möjligt att göra. De får ofta med sig övningar att göra hemma. Framför allt så finns det också oftast förklaringar till varför det är så bråkigt. 

Förälskelse 
Förälskelsen varar i 2 – 16 månader, enligt forskarna. När förälskelsefasen är över så kommer man in i en annan fas, som slarvigt ofta kallas för mörka skogen. Här händer en hel del saker bland annat så ändrar sig kemin i hjärnan, och det där rosenröda skimret över vår partner försvinner. Vi börjar hitta fel på hen. Med vår problemorienterade natur börjar vi eventuellt att reta oss på “felen” eller försöka fixa dem. Ingen människa vill bli fixad. I den här fasen handlar det också en del om makt. Vilket område är ditt att vara bäst på och vilket är mitt? Det handlar också om att hitta sig själv igen efter nyförälskelsen och att hitta ett vi som fungerar för båda. Vilka är vi tillsammans? I den här fasen börjar ofta diskussioner eller bråk av olika jobbighetsgrad. 

Bråkigt i relationen 
En del par fastnar i den här bråkiga fasen och kan inte ta sig ur den. Det är då det är dags att gå till en parterapeut för att få hjälp att lösa knutarna, och se varför ni bråkar som ni gör, och vad ni egentligen längtar efter under bråken. Det är så viktigt för var och en att få syn på vad ens partner egentligen längtar efter. När vi upptäcker vad vår partner längtar efter, och genom de verktyg man får med sig från terapin, så är det mycket enklare att få den där härliga harmoniska och lugna relationen som de flesta längtar efter. 

Stoppa bråken 
Något man enkelt kan jobba med hemma för att förebygga bråken är att ge varandra mycket närhet och hudkontakt. Hud mot hud utsöndrar lugn- och rohormonet oxytosin och vi blir alltså lugnare. En övning är att ligga nästan nakna, utan sex, och bara känna hud mot hud. Ligg gärna så utan att prata i 15 min, gärna varje dag om ni har möjlighet. 

Är det så att ni inte har tid att gå och lägga er och hålla om varandra, eftersom ni kanske har ett liv med småbarn och allt vad det kan innebära. Då kan ni i stället göra det när ni möts i köket, dra upp tröjorna och bara få mage mot mage och kramas. Kanske stoppa in handen där bak under tröjan för att få lite mera skinn mot skinn. Prova gärna för att lugna ner er båda om ni har mycket stök, oro och bråk i relationen. 

Att se bråken som er gemensamma fiende. Bestäm ett kodord och när en person känner att bråken närmar sig så sägs kodordet och båda accepterar att nu slutar vi prata om det ämnet tills vi eventuellt tar upp det en annan dag när vi båda är lugna.  

Fokusera på din partners fördelar, du är inte heller felfri. Berätta dem gärna för hen och var tacksam för hen och hens fördelar.  

Lycka till! 
 
Kram 
Terapeut Anne-Lie Fant   
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach  
Skapare av Självskaparogrammet  
   
https://linktr.ee/kreativterapi 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln