Kreativ_Terapi varmare

Vill du tänka snabbare? 

Viss mat hjälper hjärnan mer än annan mat. I vissa lägen behöver du utmana din hjärna för att den inte ska stagnera och “tänka” nu räcker det, nu behöver jag inte bli bättre. Hjärnan behöver också ordentlig blodgenomströmning då och då. Alltså att din puls går upp en del. De två sista åtgärderna är aktuella när du är på väg tillbaka från en utbrändhet, inte när du är sjuk och eländig och trött och din hjärndimma gör så att du knappt vet hur man lagar mat.  

Hjärntrötta människor i terapi 
Det är vanligt i mitt arbete som terapeut, att jag träffar personer med trötta, stressade och nästan utbrända hjärnor. 

Åtgärder för tillfrisknande 
Själv har jag också varit utbränd och använt alla medel för att återhämta mig snabbt. För att hjälpa hjärnan att tillfriskna har jag blivit 90 % vegan. (Ibland gör jag undantag, främst när jag är bortbjuden eller på resande fot.) Jag har också gått hos en sjukgymnast och till en kinesiolog för att komma på fötter snabbare. Healing, vila och motion för att öka blodgenomströmningen i hjärnan hjälpte mig också mycket. Jag har fått klartecken från min kinesiolog att dela vidare de bästa mattipsen för en klarare och mer snabbtänkt hjärna. Här kommer ytterligare ett mattips. 

Rätt mat för tillfrisknande 
Det är väldigt bra för hjärnan att äta sötpotatis. Det finns tydligen delade meningar om sötpotatis och vanlig potatis. Vissa hävdar att vanlig potatis är lika bra - jag vet inte om det är sant. Det som man kan läsa sig till är att sötpotatis inte höjer vårt blodsocker lika mycket och innehåller lite mindre protein än vanlig potatis. Kaloriinnehållet är ungefär detsamma i båda.  

Jag har ätit mycket sötpotatis, persilja, röda äpplen och även försökt med koriander för att komma tillbaka från min utbrändhet. Det är råd jag har fått från min kinesiolog och det är vad jag utgår ifrån när jag delar tips. Koriander håller jag på att lära mig tycka om, det sägs ju att antingen gillar man det eller så avskyr man det.  

Tillagning 
Hur tillagar jag sötpotatis så det blir gott då? Det finns många recept med sötpotatis som du kan göra för att få i dig det, om du tycker om det. Det jag gillar bäst är att tillaga den i ugnen på en plåt ihop med andra rotgrönsaker. Jag gör mycket på en gång, så jag har i flera dagar. Ett annan favorit är att göra sötpotatis pommes frites  – vänd dem i lite fint majsmjöl och lägg dem på plåten och kör dem i ugnen. Jag tycker det är jättegott! 
 
Kram 
Terapeut Anne-Lie Fant  
Skapare av Självskaprogrammet 
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach 
 
 https://linktr.ee/kreativterapi

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln