Kreativ_Terapi varmare

Svårt att somna eller vaknar du i vargtimmen? 

Är sömnen svår att få fatt i?
Har du svårt att somna, snurrar tankarna allt för mycket? 

Sömnproblem allt vanligare
Sömnproblem blir att vanligare och vanligare. Med det digitala samhället vi numera har och med den ständiga uppkopplingen till världen, jobbet och allt så blir våra gamla hjärnor mer stressade. Livet levs mer och mer i tankarna och vi stänger av vår kropp och våra känslor för att orka. Det i sin tur leder till stress.
 
För mycket tid
Även människor som inte är aktiva på arbetsmarknaden av någon anledning, och kanske har för mycket tid att spendera, kan uppleva stress därmed också ha sömnproblem. Hjärnstress kallas det säger läkaren och författaren Christina Doctare.
 
Svårt att somna
Kan det ta flera timmar att somna? Så är det för många och så hade jag det själv förr. Ibland är livet för stressigt och det finns så mycket att ta hand om, göra och fixa och vi hinner inte med alla tankar under dagen. Det kan vara en orsak till att du inte somnar. 
 
Vaknar du i vargtimmen
Många somnar och sover som stockar ca halva den tänkta nattsömnen för att sedan vakna. Väldigt många vaknar vid 4-tiden och det finns en hel del teorier kring det. En del menar att för länge sedan när vår föda var så mycket sämre var vi uppe åt en gång mitt i natten och att det kommer från den tiden. 
 
Andra menar att kroppens organ jobbar igenom olika saker olika tider på dygnet, framför allt på natten. Vid kl. 4 sätter levern igång sin reningsprocess för att ta hand om allt vi fått i oss under dagen. Så en stagnerad lever som bråkar kan vara ett problem. För att hjälpa den kan vi ta ett stort glas citronvatten på morgonen när vi vaknar och vänta 20 min innan vi tar något mer.
 
Vill du sova bättre
Vill du sova bättre kommer här lite tips om det som jag samlat från olika forskare och litteratur under mitt liv och som hjälper mig och mina klienter.
 
Tänka färdig
Att ge sig själv tiden att tänka färdigt alla tankar kan vara något som underlättar. Att till exempel ta en promenad utan kompis, musik, podd eller bok i öronen är ett bra sätt. Att ta en stund på kvällen innan läggdags att sitta och låta tankarna snurra. Kanske med ett papper till hands ifall du vill skriva upp någon påminnelse. Om det blir tomt på tankar så låt det vara tomt en stund, det dröjer inte längre förrän tankarna kommer tillbaka. 
 
Är du riktigt trött?
Träning och motion och den syresättning och trötthet det ger, gör att du också blir lugnare och tröttare. Ibland är vi liksom bara trötta i huvudet och kroppen är egentligen pigg, då behövs träning. Träning tar också bort vår stress, vi utlopp för den kan man säga. Att vara trött i kropp och knopp på riktigt är det absolut bästa tipset.
 
Sanera sovmiljön
Hur det än är för dig, så är rekommendationen som forskarna säger att man sanerar sin sov-miljö och bara sover i sängen, tar bort allt ljus från sovrummet på natten och att man inte använder någon apparat med blått pixligt ljus 2 timmar före och i samband med läggdags. 
 
Mörkt i sovrummet
Vi behöver HELT mörkt i sovrummet. Inga klockor eller lampor utifrån som stör. Ingen liten standby knapp på tv-n eller så. Ingen tv alls i sovrummet eftersom du bara ska sova här. 
 
Bara sova i sängen
Kan du inte somna gå upp. Lyssnar på någon låg, soft musik, läser en bok eller sitter och filosoferar. När du börjar känna dig trött så provar du att gå och lägga dig igen. Ligg i max 30 minuter och har du inte somnat då går du upp igen och gör någonting annat.  Så håller du på så tills du somnar. Syftet är att kroppen så småning om ska förstå att det är sova man gör i sängen. Så att kroppen inte tror att du ska ligga vaken där och vrida dig i sängen och att det är det som är syftet.  
 
Blå pixlar
Blå pixlar från mobiler, läsplattor och tv påverkar vår hjärna och stör vår sömn, enligt forskare. Några säger att du behöver 4 timmar fritt från det före och i samband med läggdags. En del menar 2 timmar. Även mobilen på nattduksbordet påverkar oss och vår sömn negativt, så förvara den någon annanstans. 
 
Alternativ väg till sömn
Har du provat allt som forskarna säger så kanske det är dags att gå till en alternativ väg. Det finns en sömnängel.  Man kan be sömnängeln om hjälp att hitta sin härliga goa djupa sömn. Svårt att säga om hon verkligen finns, men när jag någon gång har svårt att hitta min sömn brukar jag be henne om hjälp och då brukar jag somna fort. Hon finns där för mig i alla fall. Så kanske kan det vara värt att prova, eller hur. 
 
Lycka till! 
Anne-Lie Fant
Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach
Skapare av Självskaprogrammet
 
 
https://linktr.ee/kreativterapi 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln