Kreativ_Terapi varmare

Äta med medveten närvaro

När mina barn var tonåringar blev det väldigt stökigt och bråkigt i köket under våra måltider. De ville gärna äta mat i TV-soffan för det fick de på andra ställen. Jag tillät det bara på fredagar och ibland på helgen. Men till slut föll jag till föga och vi åt i soffan och tittade på TV, allt oftare. Det är väldigt skönt och avslappnade. Hur bra är det egentligen? 

När det gäller familj och möjligheten att umgås kanske jag egentligen inte rekommenderar det. Men om det inte fungerar för husfriden, så gör som passar din familj. I vår familj blev det lugnt. Vi kunde prata om saker utan att bråka och egentligen var TVn mest på i bakgrunden.

För att bli lugnare inombords och om du kan välja själv rekommenderar jag egentligen att du äter dina måltider med mindfullness. Det innebär ju att du äter och upplever ätandet samtidigt. Det vill säga att du verkligen är närvarande och fokuserar ditt sinne på ditt ätande. På så sätt bromsas oro, bekymmer och katastroftankar. När vi gör saker medvetet. Det blir t.ex. så här. Jag stoppar in maten i munnen, smaken känns på tungan och sprider sig i hela munnen. Nu sväljer jag. Osv. Kanske är det jobbigt i början. Men prova att göra det en stund.

Du kan också göra det när du är ute och går. Lukta, lyssna, ta in och försöka fokusera på din upplevelse nu. Jättebra sätt att minska stress, stressande tankar, oro, ångest och stökiga känslor.

Lycka till!
Kram
Anne-Lie ⁠

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln